0 Deljenj 3571 Ogledov
iStock

Znanstveniki trdijo, da sta plavanje in Tai Chi najboljša za telo!

23. October, 2017 22:00
3571 Ogledov

Dr. I-Min Lee, profesorica medicine na Medicinski fakulteti na Harvardu, pravi, da je preteči maraton ali prepogosto dvigovanje uteži prevelik napor za naše telo, zato se je lotila preučevanja pet vrst treninga, in sicer: plavanje, Tai Chi, trening za moč, hoja in Keglove vaje. Takšne športne aktivnosti pomagajo pri izgubi teže in učvrstitvi mišic. Po drugi strani pa pomagajo pri zaščiti srca, možganov in krepljenju kosti.

V vseh naštetih aktivnostih sta ključna motivacija in vztrajnost.

Plavanje

Plavanje je popolna vadba, saj poleg tega, da dela skoraj vsaka mišica v telesu, se tudi poveča bitje srca. S tem se izboljša zdravje srca in možgani se zaščitijo pred propadanjem.

I-Min Lee pravi: »Če redno plavate od 30 do 45 minut se borite proti depresiji in stresu. Tako izboljšujete vaše razpoloženje.«

Tai Chi

Tai Chi je kitajska borilna veščina, ki kombinira vrsto gibanj, in te ustvarjajo neke vrste meditacijo v gibanju. Pri vajah je treba biti pozoren na globoko dihanje. Prednost te vadbe je, da lahko izvajalci vse izvajajo v svojem tempu. Priporočljiva je predvsem za starejše, saj s tem vadijo ravnotežje.

Trening za moč

V najosnovnejšem treningu moči se teža uteži uporablja za ustvarjanje odpornosti proti gravitaciji. Raziskave so pokazale, da lahko uporabljate večje uteži z majhnim številom ponavljanj ali pa lažje uteži in večjim številom ponavljanj. Tako boste dobili večje in bolj čvrste mišice.

Hoja

Raziskavo, ki so jo izvedli na osebah s težko depresijo, so zaključili z ugotovitvijo, da samo 30 minut normalne hoje po razgibani poti 10 dni zapored lahko zmanjša depresijo.

Če trenutno ne telovadite redno, strokovnjaki s Harvarda priporočajo, da začnete s počasno hojo 10 do 15 minut in nato nadaljujete z malce hitrejšim tempom.

Keglove vaje

Gre za vaje, pomembne za moške in ženske, saj pomagajo pri krepitvi medeničnih mišic. S staranjem začnejo te mišice, ki vključujejo maternico, mehur, tanko črevo, slabeti.

Dr. Lee pravi: »Njihovo vzdrževanje lahko ima pomembne prednosti pri preprečevanju neugodnosti, kot je puščanje mehurja in puščanje vetrov.«

Več iz te kategorije