0 Deljenj 2403 Ogledov

(GROZLJIVO!) Na Metelkovi sredi belega dne državljana Somalije in Nigerije posilila dekle

18. June, 2023 15:46
2403 Ogledov

Zgodilo se je sredi belega dne, 13. maja letos, na sloviti Metelkovi, v središču Ljubljane: 23-letni državljan Somalije in 45-letni državljan Nigerije naj bi sledila mlademu dekletu na WC Metelkove, vdrla vanj in naj bi se zgodilo posilstvo. Policija nam je naše neuradne informacije potrdila v petek.

“V povezavi z vašimi vprašanji lahko v okviru varstva osebnih podatkov potrdimo, da smo 13. 5. 2023 obravnavali dva suma kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki sta bila storjena na območju centra Ljubljane. Oba osumljenca; 23-letni državljan Somalije, z urejenim stalnim bivanjem v Sloveniji, in 45-letni državljan Nigerije, ki na podlagi veljavnega dovoljenja za prebivanje že več let biva na območju Slovenije, sta bila izsledena in s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor,” so nam danes s Policijske uprave Ljubljana odgovorili na naša novinarska vprašanja. Ter še dodali, da podrobnosti o kaznivih dejanjih zaradi preprečitve ponovne viktimizacije žrtve in spoštovanja določili 287. člena Kazenskega zakonika ne morejo pojasnjevati.

Ker smo minuli konec tedna pridobili neuradno informacijo o morebitnem posilstvu na Metelkovi, smo na PU Ljubljana poslali nekaj novinarskih vprašanj in opis dogajanja, kakršen nam je bil neuradno zaupan od nekaj virov. Po naših neuradnih informacijah naj bi se na Metelkovi – Avtonomni kulturni center (AKC) Metelkova mesto  – pred dnevi sredi belega dne zgodilo posilstvo. “Naj bi tujec, po vsej verjetnosti migrant, ki v Sloveniji čaka na azil,  dekletu sledil v WC in jo tam posilil. Sploh naj bi se migranti vse pogosteje zadrževali v okolici  Metelkove in nagovarjali, nadlegovali študentke in študentke. Kakor smo izvedeli, dekleta tam sploh ne upajo sama na WC, ampak jih morajo vedno spremljati fantje ali gredo v večji skupini. Ali informacija o posilstvu drži?, Kdaj naj bi se to zgodilo in kdo naj bi bila žrtev ter kdo storilec?, Kako naj bi se to zgodilo?, Je bila žrtev zdravniško oskrbljena?, Kakšne psihofizične poškodbe je utrpela?, Je bil domnevni storilec ustrezno kazensko obravnavan, kako je bil obravnavan?, Kako je policija uredila zbiranje migrantov v neposredni bližini Metelkove?” smo vprašali PU Ljubljana.

“V policiji izvajamo preventivne ukrepe, sodelujemo s pristojnimi inštitucijami ter se povezujemo z lokalno skupnostjo. Ob tem zbiramo informacije, spremljamo razmere in nato sproti prilagajamo naše delovanje, da se v največji možni meri prepreči vsakršna morebitna kazniva ravnanja in zagotovi splošna varnost ljudi. Hkrati pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, da o tem takoj obvestijo policijo na št. 113,lahko tudi anonimno na 080 1200,” so nam še zapisali na PU Ljubljana.

 

Prostori na Metelkovi 6. (Foto: STA/Daniel Novaković)

 

Sicer je Metelkova, tako Wikipedija in spletna stran http://www.metelkovamesto.org/?mode=static&id=19 oz. Avtonomni kulturni center Metelkova mesto avtonomni kulturni center, ki se nahaja v središču Ljubljane v severnem delu kompleksa nekdanje vojašnice iz časa Avstro-Ogrske ob Metelkovi cesti. Metelkova velja za eno najpomembnejših središč alternativne kulture v Sloveniji. Metelkova mesto je širom Slovenije in sveta znano središče umetniškega in rokodelskega ustvarjanja, političnega delovanja in neodvisne kulturne produkcije s področja glasbe, gledališča, slikarstva, videa, stripa, kiparstva in drugih umetnosti. Znana je tudi kot sproščen in navdihujoč družabni prostor. Pred šestnajstimi leti je nastala prav zato, ker takšnega prostora v Ljubljani ni bilo. Trnav vendar energičen razvoj Metelkove Mesta so omogočale številne skupine, ki so se vedno znova borile ter vzpostavljale avtonomijo, nove prostore, nove vsebine in kulturo. Na Metelkovi se združujejo in soobstajajo različne žive glasbene godbe, ki se prepletajo z literaturo, gledališčem, predavanji, razstavami.. Poleg prostorov, ki so, kot v vsakem drugem mestu, predvsem v večernih urah namenjeni druženju, zabavi ter izmenjavi mnenj in idej, v ateljejih in delavnicah na Metelkovi ustvarjajo številni umetniki in rokodelci. Njihove poslikave sten, postavitve kipov, klopi in igral, njihova skrb za parke in ustvarjanje novih skritih kotičkov pripomorejo k živosti in živahnosti mesta Metelkova. Skozi leta svojega nastajanja je dobila svojo vizualno, od prestolnice popolnoma ločeno podobo, ki obiskovalca na vsakem koraku opozarja na prelomne dogodke, vnose kreativne energije in družbene odzive na nastala dela.

L. K. F. / Demokracija

Več iz te kategorije