0 Deljenj 1907 Ogledov

Štajerska in Koroška v primežu snega

24. January, 2023 21:41
1907 Ogledov

Cestne službe na Koroškem nadaljujejo s pluženjem in čiščenjem cest. Okoli 15. ure so se delavci enote Voc Koroška prebili do prelaza Radelj, cesto iz Slovenj Gradca proti Kopam bodo širili v sredo, prav tako se bodo po napovedih v sredo prebili še do Ribniške koče, je za STA povedal vodja enote Voc Koroška Aleksander Celan.

Na cesti od Radelj ob Dravi proti mejnemu prehodu na prelazu Radelj je bilo ogromno podrtih dreves, zato je bila cesta v ponedeljek in danes zaprta. “Do prelaza smo se prebili danes okoli 15. ure,” je povedal Celan.

Uradno je, tudi po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste, še vedno zaprta cesta iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope. A je po Celanovih besedah sicer prevozna, vendar je preozka, zato bodo v sredo cesto širili še s snežno frezo.

“Ostaja pa še zaprta cesta Ribnica na Pohorju-Ribniška koča, danes smo se prebili do planinske koče Pesnik, jutri pa nadaljujemo proti Ribniški koči do parkirišča. Ostale državne ceste na Koroškem so normalno prevozne,” je povedal vodja cestno-vzdrževalne baze Voc Koroška Celan, ki je tudi vodja poslovne enote Voc Koroška, ki spada pod okrilje družbe Voc Celje.

Po Celanovih podatkih je na prelazu Radelj okoli 70 centimetrov snega, na Kopah ga je skupno en meter, podobno je na Ribniški koči. Koncesionar Voc Celje sicer na Koroškem pluži 256 kilometrov državnih cest.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste sta zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na Koroškem poleg omenjene še naprej zaprti tudi cesta Solčava-Črna na Koroškem na odseku Koprivna-Sleme in cesta Dravograd-Trbonje.

Medtem se nadaljuje tudi pluženje hribovskih občinskih cest. To je tudi razlog, da bo po napovedih tudi v sredo za učence zaprta šola na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, pouk pa bodo izvajali na daljavo.

Še vedno je ponekod na Koroškem prekinjena tudi oskrba z električno energijo. Opoldne, ko je bilo na celotnem območju Elektra Celje skoraj 2000 odjemalcev brez elektrike, je bilo na Koroškem brez elektrike še 372 odjemalcev Elektra Celja, in sicer na širših območjih Remšnika, Vuhreda, Vuzenice in Dravograda.

Po zadnjih podatkih Elektra Celje je bilo ob 14.15 na celotnem območju, ki ga pokriva to podjetje, brez električne energije še 1044 odjemalcev.

 Velika količina novozapadlega snega in dežja še naprej povzroča poškodbe na elektro distribucijskem omrežju na Štajerskem. Zaradi padcev dreves že od ponedeljka prihaja do izpadov napajanja z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Še vedno je brez elektrike okoli 5000 odjemalcev.

Čez noč je ostalo brez napajanja z električno energijo okoli 5000 odjemalcev Elektra Maribor na območju med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na območju Ptuja in Haloz ter na območju Poljčan in Zbelovega.

Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra. “Sodelavcem na območjih z več napakami so že prišli na pomoč sodelavci iz drugih delov, ki jih snežna ujma ni tako dosegla. Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je sicer zaradi loma vej in dreves izredno nevarno. Vsi se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času, da se vsem odjemalcem zagotovi oskrba z električno energijo,” so poudarili v podjetju.

Do 12. ure so ekipe Elektra Maribor uspeli odpraviti velik del napak, ne glede na to pa je brez napajanja z električno energijo še 3000 odjemalcev, in sicer največ na območju Pohorja, Kozjaka in Pragerskega, so sporočili iz podjetja.

Na Celjskem, kjer je v ponedeljek v nižje ležečih predelih zapadlo več kot 15 centimetrov snega, v višje ležečih pa še več, so se zadeve danes zjutraj in dopoldne umirile. Ceste so splužene in prevozne.

Zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves je bilo na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike 1822 odjemalcev, ob 12. uri pa še nekoliko več, in sicer skupno 1925 odjemalcev na celotnem omrežju Elektra Celje, so za STA povedali v družbi.

Največ odjemalcev brez električne energije je bilo opoldne na distribucijski enoti Celje, in sicer skupno več kot tisoč odjemalcev, ki so povezani z daljnovodi Jurklošter, Jakob, Vinska Gora in Kompole. Na Koroškem je bilo opoldne brez elektrike še 372 odjemalcev Elektra Celje.

Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih.

Vodja celjske zimske službe Damjan Maček je zjutraj za STA dejal, da je na cestah, zlasti v višje ležečih predelih snežna brozga, a so ceste prevozne z zimsko opremo. V ponedeljek so imeli veliko dela tudi zaradi snegoloma, cel dan pa so bile njihove ekipe na terenu in odstranjevale podrta drevesa.

Elektro Celje svetuje odjemalcem, naj se izognejo poškodovanim območjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Osnovna šola (OŠ) Solčava je za nekaj učencev, ki zaradi vremenskih razmer danes niso mogli priti k pouku, pouk organizirala na daljavo, so za STA povedali na šoli. Prav tako so OŠ Planina pri Sevnici, podružnična OŠ Hruševec na Kalobju in OŠ Dobje za vse učence izvedle pouk na daljavo, je za STA povedala ravnateljica OŠ Planina pri Sevnici Matejka Zendzianowsky.

C. R., STA

(Foto: Daniel Novaković/STA)

Več iz te kategorije