BOSENSKI LONEC
SESTAVINE
1,5 kg ovčetine
50 dag jušne zelenjave, ohrovta,
kolerabe in zelja
50 dag krompirja
čebula
česen
lovorov list
sol, poper
nekaj svežih paradižnikov
žlica sladke paprike
kozarec vina
PRIPRAVA
1
Oprano meso razsekamo na koščke, jušno zelenjavo zrežemo na kolobarje, ohrovt na krhlje, zelje pa na debelejše rezance. V lonec damo jušno zelenjavo in zelje, nato koščke mesa, drobno narezano čebulo, strok česna, na večje kose narezan olupljen krompir, paradižnik in papriko, posolimo, dodamo še mleti poper in lovorov list, zalijemo z vodo in prilijemo vino. Lonec zavežemo s pergamentnim papirjem in počasi kuhamo.
2
Še najbolj izvirno je, da jed pripravljamo v glinastem loncu, kuhamo pa v krušni peči. Čas kuhanja je odvisen od starosti ovce, navadno pa je jed kuhana v 1,5 do 2,5 ure – toliko kot mlajša ali starejša govedina.
Izvrstno kuharsko knjigo MOZAIK OKUSOV MOJSTRA IVANA IVAČIČA lahko naročite tukaj.
(iz tiskane izdaje Škandal24)