0 Deljenj Ogledov

NEDELJSKI RECEPT MOJSTRA IVANA IVAČIČA

10. June, 2018 7:00

SMETANOVA POGAČA (iz knjige Valentina Vodnika Kuharske bukve)

 

[color-box color=”yellow”]

SESTAVINE

Testo:
40 dag moke
20 dag surovega masla
1 dl vode
1 dl kisle smetane
ščepec soli

Nadev:
5 jajc
10 dag sladkorja
3,5 dl goste kisle smetane
2 dl mleka
limonova lupinica
6 dag moke
5 dag rozin
8 dag orehov ali mandeljnov

[/color-box]

 

[color-box color=”green”]

PRIPRAVA

1
Iz moke, masla, voke, kisle smetane in soli zamesimo testo in ga pustimo počivati približno pol ure. Testo nato razvaljamo za svinčnikdebelo in z njim obložimo nizek in okrogel glinast pekač, ki ga imamo sicer za peko gibanic. Testo naj sega ob robu pekača še za palec v višino. Testo nekajkrat prebodemo, da se pri peki ne delajo mehurčki, nato pa ga spečemo v že segreti pečici.
2
Medtem pripravimo nadev: rumenjake zmešamo s sladkorjem, dodamo mleko, smetano, limonovo lupinico, trd sneg in nazadnje moko.
3
Ko je testo svetlorumeno pečeno, ga prelijemo z nadevom. Pogačo spet postavimo v pečico. Še preden nadev zakrkne, ga potresemo z rozinami in grobo sesekljanimi orehi ali z olupljenimi in razpolovljenimi mandeljni. Pogačo nato do konca spečemo. Pečeno potresemo s sladkorjem le ob robu. Narežemo jo na primerne kose in še toplo ponudimo, ne da bi jo vzeli iz modela.[/color-box]

Recept iz knjige:
Mozaik okusov mojstra Ivana Ivačiča
Založba Pivec
Knjigo lahko naročite tukaj.