OKONOMIYAKI* (izjemna slana japonska palačinka)
SESTAVINE
1 čebula
100 g šampinjonov
1/2 glave kitajskega zelja ali ohrovta
100 g redkvic
350 g mehkega tofuja
6 velikih jajc
150 g bele moke
olivno olje
kečap ali pekoča čilijeva omaka
manj slana sojina omaka
majoneza ali nemasten navadni jogurt
PRIPRAVA
1
Olupimo čebulo in jo tanko narežemo skupaj z gobicami, zeljem (odstranimo trša stebla) in redkvicami. Tofu popivnamo s papirnato kuhinjsko brisačo in ga narežemo na centimeter velike kocke. V skledi stepemo jajca, jih zmešamo z moko, posolimo, nato pa temeljito vmešamo tofu in zelenjavo.
2
Na srednje močan ogenj postavimo 28-centimetrsko ponev s premazom proti prijemanju, vlijemo klok olja in polovico mešanice. Palačinko na vsaki strani pečemo od 4 do 5 minut, da dobi zlato rjavo barvo in je znotraj pečena. Lahko jo z metom obrnemo v zraku, če to obvladamo, sicer pa ponev pokrijemo s krožnikom, prekopicnemo na glavo in palačinko previdno zdrsnemo nazaj v ponev.
3
Okonomiyaki postrežemo takoj; pokapamo ga s kečapom ali čilijevo omako, sojino omako in majonezo ali jogurtom. Enako naredimo z drugo polovico mešanice.
* »kar vam je ljubo«
Recept iz knjige Prihranimo z Jamiejem, Založba Mladinska knjiga
Knjigo lahko naročite tukaj.