0 Deljenj 5293 Ogledov

NEDELJSKI RECEPT: KMEČKI KRUH

15. April, 2018 9:00
5293 Ogledov

KMEČKI KRUH

 

 

SESTAVINE
100 g ržene moke (tip 1250)
450 g pšenične moke (tip 1100)
450 g polbele pšenične moke (tip 850)
20 g soli
5 g sladkorja
30 g kvasa
od 800 do 900 ml vode

Za kislo testo
100 g črne pšenične moke (tip 1100)
200 ml vode

 

PRIPRAVA

Najprej pripravimo kislo testo: v posodici zmešamo vodo in moko ter jo pokrijemo s prtičkom. Zmes pustimo počivati vsaj 12 ur.

Vse tri vrste moke presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas ter dodamo sladkor, sol in kislo testo. Postopoma prilivamo vodo in zamesimo mehko testo. Pustimo ga na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da počiva 30 minut.

Nato testo premesimo in pustimo počivati še 10 minut.

Testo nato oblikujemo v hlebec ali štruco, po želji ga lahko razdelimo na manjše kose ter jih oblikujemo.

Pripravimo košarico za vzhajanje in jo pomokamo.

Oblikovano testo odložimo v košarico in pustimo, da vzhaja približno 15 minut.

Testo iz košarice zvrnemo na pekač in po površini naredimo zareze.

Kmečki kruh pečemo približno eno uro pri 240 0C.

Recept iz knjige:
KRUHarije & CUKRnije
Cankarjeva založba – Založništvo

Več iz te kategorije