0 Deljenj 1889 Ogledov

LJUBLJENČKI: V posteljo z ljubljenčki ali ne?

15. April, 2018 10:00
1889 Ogledov

Pogosto se odsvetuje, da bi ljubljenček spal v isti postelji kot lastnik, ker naj bi to med drugim povzročalo motnje spanca. Dobra novica pa je, da najnovejše študije to zavračajo, tako da se crkljanje v postelji lahko nadaljuje.

Raziskovalci s klinike Mayo v Phoenixu so preučevali 40 psov in njihovih lastnikov, ki so si delili posteljo. Oboji so med raziskavo nosili dva različna tipa sledilcev aktivnosti, ki sta pri ljudeh beležila gibanje in kakovost spanca, pri psih pa, če je žival v mirovanju ali aktivna. Lastniki so med raziskavo, ki je trajala sedem dni, pisali tudi dnevnik.

Raziskovalci so v testnem obdobju ugotovili, da sta bila počutje in kakovost spanca tako pri ljudeh kot tudi pri psih izboljšana. Učinkovitost spanca je bila pri ljudeh 81-odstotna in kar 85-odstotna pri psih, kar je več kot zadovoljivo, saj sta obe vrednosti nad 80 odstotkov. V raziskavi so zabeležili tudi, da se je kakovost spanca za lastnika še nekoliko izboljšala, ko je pes spal v bližini postelje in ne v njej. Kljub obetavni študiji pa ne gre spregledati dejstva, da v nekaterih primerih psi pač ne spadajo pod vašo odejo. Pri mladičkih in starejših psih, ki po navadi ne spijo vso noč, ali pa v primeru psa z zdravstvenimi težavami, ki bi lahko zaradi nemira ali motenj spanca postal agresiven, je bolje, da jim zagotovite ločeno udobno pasje ležišče.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

 

POŠLJITE SLIKO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

Tačko, Tuhinjska dolina


Več iz te kategorije