0 Deljenj 1134 Ogledov

Slovenija je evropski prvak!!!

17. September, 2017 23:07
1134 Ogledov

ISTANBUL – Košarkarji Slovenije so evropski prvaki. V finalu eurobasketa v Istanbulu so pred več kot 7000 Slovencev na tribunah premagali Srbijo s 93:85 (20:22, 56:47, 71:67). Kapetan Goran Dragić je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva. V finalu je dosegel 35 točk.

Sloveniji so se uresničile sanje, osvojila je svojo prvo medaljo v članski konkurenci. Do nje je prišla brez poraza, se pravi, da je dobila vseh devet tekem, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, odkar je Fiba evropska prvenstva razširila na štiriindvajset ekip. Slovenija je hkrati najmanjša država z zlato medaljo na EP od 1935 dalje in petnajsta država, ki je postala evropski prvak.

Na koncu je stvari v svoje roke vzel Klemen Prepelič. Najprej je zadel trojko, nato še met za dve točki, ko je Gašper Vidmar prilepil ‘banano’ najboljšemu srbskemu igralcu Bogdanu Bogdanoviću, pa se je dokončno odprla pot do zmage. Prepelič je zadel še dva prosta meta za 88:82, Aleksej Nikolić je dva dodal 35 sekund pred koncem, Jaka Blažič pa je zapečatil zlato z 92:82.

Slavje se je začelo in se bo nadaljevalo še celo noč, ves naslednji dan, do konca tedna, leta. Večno.

Po koncu finala EP v košarki so izbrali še idealno peterko EP. V njej sta dva Slovenca, Goran Dragić in Luka Dončić, kapetan slovenske reprezentance Dragić, ki je finale končal pri 35 točkah, pa je dobil še priznanje za najkoristnejšega igralca tekmovanja (MVP).

V idealni postavi EP 2017 so Goran Dragić (Slovenija), Aleksej Šved (Rusija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Luka Dončić (Slovenija) in Pau Gasol (Španija).

Reprezentanca Slovenije se bo v domovino vrnila v ponedeljek popoldan, ljubitelji športa pa jo bodo lahko pozdravili zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani. Točno uro prihoda bo Košarkarska zveza Slovenija sporočila v naslednjih urah.

STA

Več iz te kategorije