0 Deljenj 155 Ogledov
arhivska fotografija

Za netransparentno porabo proračunskih milijonov odgovoren prijatelj Milana Kučana!

13. marec, 2019 6:53
155 Ogledov

Za milijonski promocijski posel, prek katerega naj bi po trditvah insajderjev prikrito financirali kampanje stranke SD, je odgovoren prijatelj Milana Kučana Dejan Židan. Prav v kabinetu Židana, ki je danes predsednik parlamenta, so po obisku Kučana na dan, ko smo pričeli raziskovati posel, ki ima elemente politične korupcije, zapisali, da obiska Kučana, ki je predsednik društva Forum 21, niso prijavili kot lobistični stik, ker, citiramo Židanovega sodelavca Nejca Perhavca: “Pogovori med nekdanjim predsednikom Republike Slovenije in predsednikom Državnega zbora Dejanom Židanom, potekajo na ravni prijateljskih medosebnih odnosov.”

Da je za nenavaden posel s Futuro DDB odgovoren Dejan Židan, kažejo pojasnila ministratva za kmetijstvo, kjer so zagotovili, da nenavadnega posla, ko so najprej podpisali  pogodbo v vrednosti treh milijonov evrov, ki so jo imenovali okvirni sporazum, potem pa denar porabljali prek aneksov, ni predlagal kak zunanji izvajalec, ampak: “Pogodba z izvajalcem Futura DDB je bila pripravljena na MKGP, v Službi za javna naročila, ki pravno sistemsko vodi postopke javnega naročanja.”

Zaprosili smo tudi za imena oseb, odgovornih na ministrstvu, ki so pripravile posel, a so jih uradniki, ki so pripravljali pojasnila, zamolčali. Je pa jasno, da je objektivno odgovoren Židen, ki je ministrstvo vodil dolga leta.

Spregledati ne gre niti dejstva, da po več kot dveh letih trajanja kampanj sploh ne obstajo podatki, ki bi kazali, ali je trimilijonska kampanja pripomogla k zvišanju prodaje lokalih pridelkov. Kot so pojasnili na ministrstvu, tega namreč ne merijo.

Židanovo razumevanje zakona

Židanov sodelavec Perhavec je v pojasnilu razkril tudi omejen pogled Židanove ekipe na to, kdo vse po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije je oseba, katere aktivnosti štejejo med lobistične. Perhavec je zapisal, da Židan lobističnega stika ob Kučanovem obisku ni prijavil, ker, citiramo Perhavca “nekdanji predsednik Republike Slovenije po našem vedenju ni vpisan v register lobistov.”

Medtem ko je 4. člen zakona o integriteti, ki pojasnjuje izraze, veliko bolj precizen in v 15. alineji lobista označuje takole:
15. »lobist oziroma lobistka« (v nadaljnjem besedilu: lobist) je oseba, ki opravlja dejanja lobiranja in je vpisana v register lobistov ali oseba, ki opravlja dejanja lobiranja in je zaposlena v interesni organizaciji, za katero lobira oziroma je zakoniti zastopnik ali izvoljeni predstavnik te interesne organizacije;

Ajpes pa kaže, da je Kučan zastopnik društva Forum 21.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Padel je motorist, na pomoč gasilci
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Padel je motorist, na pomoč gasilci

User One - 21. marec, 2019 22:19

Ob 18.47 je v Vrbju, občina Žalec, padel motorist, je v četrtek zapisala uprava za zaščito in reševanje. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Vrbje, ki…

Planinki ni uspelo sestopiti s Štefanje Gore
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Planinki ni uspelo sestopiti s Štefanje Gore

User One - 21. marec, 2019 22:13

Ob 15.09 si je na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, planika pri sestopu poškodovala ramo in kolk, je v četrtek zapisala uprava za zaščito in reševanje.…

Huda nesreča smučarjev na Rogli, enega odpeljal helikopter
Črno
30 Ogledov
Črno
30 Ogledov

Huda nesreča smučarjev na Rogli, enega odpeljal helikopter

User One - 21. marec, 2019 21:48

Ob 11.33 sta na smučišču Rogla trčila in se poškodovala smučarja. Dežurni reševalci smučišča Rogla so poškodovana oskrbeli in enega prepeljali do mesta pristanka helikopterja, drugega pa…

Več iz te kategorije