0 Deljenj 3993 Ogledov

RAZKRIVAMO LAŽI UPOKOJENCEM: Desetletje od obljube Karla Erjavca, da bo penzija jurja

1. June, 2018 22:34
3993 Ogledov

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v vročici predvolilnega poletja 2008 upokojencem obljubil 1000 evrov pokojnine. V tabeli smo na osnovi javno dostopnih podatkov nanizali, kakšne prihodke je v tem času imel Karl Erjavec in koliko so od njegove izvolitve v vlado profitirali upokojenci.

Opozoriti velja na nekaj podrobnosti. Plača Karla Erjavca kot ministra, sploh ni pomembno katerega resorja, se šteje v tisočakih, decimalk, se pravi centov, ni. Prejemnki povprečnih upokojencev nikoli ne dosežejo tisočaka. Še huje, na trenutke se zdi, da so edino, kar se v njihovih prejemkih spreminja, centi. Pri nabiranju podatkov velja opozoriti, da smo pri Erjavčevih prejmkih upoštevali zgolj mesece, ko je bil na funkciji ali prejemal nadomestilo, ker je odsotopil. Pri zbiranju prejemkov upokojencev za zadnje desetletje smo naleteli na nemalo težav, zbirnika pokojnin dejansko na enem mestu ni mogoče najti. Zato smo si pomagali z različnimi mesečnimi poročili omenjenih virov. Načeloma se višine pokojnin razlikujejo v centih in ne v kakšnih višjih zneskih. Zanimivo je tudi, da podatki o najnižjih izplačanih pokojninah, to so tiste, ki v preteklosti niso dosegle 200 evrov, v zadnjem obdobju iz poročil izginevajo.

 

DESUS ZA PRIVILEGIJE  

Kljub sodelovanju stranke DeSUS v vladi pokojnine v zadnjem desetletju niso narasle niti za 100 evrov, kot je razvidno iz tabele zgoraj. Dejansko so v tem obdobju v celem letu imeli prihodek, ki ga je Karl Erjavec kot minister zaslužil v dveh mesecih. Sta pa poslanca DeSUS Primož Heinz in Benedikt Kopmajer pred dnevi v parlamentarnem odboru za kulturo podprla privilegirane pokojnine za kulturnike in izjemneže v raziskovalno-razvojni dejavnosti.

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije