0 Deljenj 2171 Ogledov
iStock

Grški jogurt je vedno bolj priljubljen šampion zdravih zajtrkov

2. June, 2018 7:00
2171 Ogledov

Tako tradicionalni kot grški jogurt sodita med zdravo, lahko prebavljivo prehrano. Oba imata malo kalorij, sta bogata s kalcijem in vsebujeta bakterijske kulture, ki izjemno koristijo naši prebavi. V zadnjem letih se je navadni jogurt vendarle začel vedno bolj umikati svojemu mediteranskemu tekmecu.

Najbrž predvsem zato, ker je za razliko od tradicionalnega grši jogurt bolj gost, okusen in prijetno kremast. Proizvajajo ga tako, da iz jogurtov odcedijo sirotko. S tem odstranijo tudi sladkorje, zato je bolj zdrav in ga boste tudi lažje prebavili. Njegova edina slabost v primerjavi s tradicionalnimi jogurti je dejstvo, da je zanje treba porabiti precej več mleka, zato je panoga proizvodnje grškega jogurta, najdete jih tudi pod oznako grški tip jogurta, bolj obremenjujoča za okolje.

Mastne in nemastne različice

V grških jogurtih je navadno veliko maščobe, pri kateri je treba biti previden. Sicer se najdejo zagrizeni zagovorniki polnomastnih diet, ki trdijo, da so maščobe zdravju koristne in se je v resnici treba izogibati le sladkorjem. V nekaterih jogurtih boste našli dodano maslo, zato je morda bolj varno poseči po različicah z nižjo vsebnostjo maščob. Tudi te so prijetnega kiselkastega okusa in kremaste. To še posebej svetujemo, če imate težave s težo ali ste srčni bolnik.

Čeprav mu pravijo grški, ga v resnici najdete v številnih kulturah od Azije, srednjega vzhoda, pa vse do severnih delov Evrope. Grški jogurt si lahko pripravite tudi sami. Kupite lahko navadni jogurt, tradicionalno iz ovčjega mleka, čeprav to danes niti ni tako pomembno. Gosto cedilo obložite z gazo, napolnite z jogurtom in pustite vsaj dve uri, da sirotka odteče. Po potrebi ob koncu jogurt premešajte, s čimer boste osvobodili sirotko, ki je bila ujeta v zgornjih plasteh in odcejajte še kakšno uro. Rezultat bo prvovrsten domači grški jogurt!

Zelo raznovrstna jed

Tzatziki

Jeste ga lahko za zajtrk ali za malico. Grki mu pogosto dodajo žličko kakovostnega medu in orehe, sicer pa ga lahko poljubno kombinirate tudi z domačimi muesliji, jagodičevjem, bananami, jabolki…  Zelo dobro se obnese tudi kot osnova za pomake. Lahko ga zmešate s čebulo ali česnom, in v hipu dobite slastno pomako za koščke korenja ali kakšne manj zdrave prigrizke. Če jogurtu in česnu dodate še kumare in olivno olje je pred vami slavni grški tzatziki.

 

Več iz te kategorije