0 Deljenj 37 Ogledov

SLIKA OBISKA POMURJA: Cerar, Klemenčič in Koprivnikar za denar, ministrice za nič

18. maj, 2018 11:00
37 Ogledov

Predsednik vlade Miro Cerar, njegov minister za pravosodje Goran Klemenčič in nekoč glavni pogajalec s sindikati javnega sektorja, ki ima v zasebni uporabi tudi belega vladnega karavana BMW, Boris Koprivnikar, lahko ob prebiranju tega zapisa samo rdijo. Pomurci, če ste bili med tistimi, ki ste jih gostili, ko je vlada 15. in 16. septembra 2015 obiskala vaše kraje, vam bo žal, da jim za gostoljubje niste izstavili računa. Ker oni namreč so ga, in to davkoplačevalcem.

Pravosodni minister Goran Klemenčič leta 2015 z Mirom Cerarjem in vlado v Pomurju. Poročila, zakaj je sploh potoval v Pomurje, razen po dnevnico, na vladnih spletnih straneh ni mogoče najti.

Sporočilo, ki so ga po zaključku obiska objavili na vladni spletni strani, med drugim poroča: »V okviru regijskega obiska je predsednik vlade na delovnem kosilu gostil tudi predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga.« Naj pojasnimo – to ne pomeni, da je kar koli plačal iz svojega žepa, plačano je bilo iz proračuna. Če menite, da takšna aktivnost spada v redno delovno aktivnost predsednika vlade, vam sporočamo, da se z vami strinjamo. Miro Cerar pa se ne, saj si je pisal dnevnico. Izplačali so mu 6,4 evra. Morebiti se zdi komu, ki dobro zasluži in udobno živi, to bagatela, a v jeziku, s katerim vlada nagovarja upokojence in svoj trud zanje, je to tretjina letošnje mesečne povišice, ki znaša 19,8 evra. Pa še to zgolj za tiste s 600 evri pokojnine. Dve tretjini slovenskih upokojencev je pod tem zneskom. Etika Mira Cerarja je torej presodila, da mu ob skoraj šestih tisočakih bruto osnovne plače, vseh dodatkih, šoferju, brezplačnemu prevozu in vsemu preostalemu, pripada še teh 6,4 evra.

Kaj je počel Klemenčič, ni znano

Bruto osnovna plača ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča je septembra 2015, ko je potoval v Pomurje, znašala 4878 evrov. Seveda ministru pripadajo tudi dodatki, voznik in služben avto, tudi njemu državljani poravnamo vse stroške poti. Kaj je Goran Klemenčič, razen fotografiranja, počel na tem obisku, pa sploh ni jasno, saj zapisa o njegovi aktivnosti na omenjeni poti ne najdemo niti med sporočili za javnost pravosodnega ministrstva niti v vladnem sporočilu, kjer so povzete aktivnosti članov vlade. Ne glede na to pa si je minister Goran Klemenčič izplačal dnevnico. In to še več kot Cerar, 9,6 evra, a v zapiskih ministrstva je navedeno zgolj, da je dobil dnevnico za pot iz Lukovice, kjer živi, v Spodnje Ivanjce. Kar od doma je Klemenčič krenil tudi na vladni posvet na Koroško marca 2015. Obiskal je Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu ter Okrožno in okrajno sodišče v Slovenj Gradcu in si dal izplačati še 9,60 evra. Marca 2016 je dnevnico v tem znesku dobil za pot na vladni obisk v Maribor, decembra lani pa je za regijski obisk v Posavju – obiskal je Okrožno sodišče v Krškem, Okrožno državno tožilstvo v Krškem ter Prevzgojni dom Radeče – pobral kar 16 evrov.

Koprivnikar dražji od Erjavca

Obisk glavnega neuspešnega vladnega pogajalca z javnim sektorjem, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, v Pomurju – dva dni je ostal na srečanji z načelniki upravnih enot o pomembnosti storitev za državljane in s pomurskimi nevladnimi organizacijami o Strategiji razvoja nevladnega sektorja in prostovoljstva – je ob vsem preostalem, kar mu je septembra 2015 pripadalo poleg 4970 evrov bruto plače, davkoplačevalce stal še 12,80 evra dnevnice.

Ko se Boris Koprivnikar s službenim BMW-jem od Gorenje vasi zapelje na Bled, si hitro izplača še 12,8 evra dnevnice.

Zrno na zrno oziroma dnevnica na dnevnico pogača – tako si je Koprivnikar samo po Sloveniji nabral za 205,12 evra dnevnic. Kako je minister, ki ima v uporabi belega službenega karavana BMW lani, menda zato, ker je član benda in mora prevažati kitaro, zaslužil 12,8 evra za pot iz Gorenje vasi na Bled, iz pojasnil vlade ni razvidno. Leto prej je ista pot na Blejski strateški forum veljala pol dnevnice manj, 6,4 evra, kar je enkrat več, kot si dodatka za ta dogodek obračuna Erjavec. Tudi za vladni obisk na Gorenjskem si je Koprivnikar izplačal dnevnico, in to v višini 9,6 evra. Minister službeno pogosto skoči na morje, v Portorož. Kadar potuje iz pisarne v Ljubljani, si zaračuna 9,6 evra dnevnice, ko pa mora iz Gorenje vasi, pa 12,80 evra. Ne pozabimo, pot ima že tako ali tako plačano.

Podobno bizarne so poti ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki si dnevnice obračunava celo za vladni obisk v osrednjeslovenski regiji, torej Ljubljani in širši okolici. Z Gašperšičevega ministrstva sporočajo, da se ministru dnevnica izplača le, če je službena pot trajala več kot 12 ur, hkrati pa poročajo o »izumu«, ki ga pri drugih ministrih nismo zasledili. Temu pravijo mesečni potni nalog, kot kraj potovanja pa je navedeno »po Sloveniji«. Gašperšič si je s pohajkovanjem po Sloveniji nabral 112 evrov.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

Z zdravimi navadami zmanjšajte tveganje za srčno kap
Lifestyle
9 Ogledov
Lifestyle
9 Ogledov

Z zdravimi navadami zmanjšajte tveganje za srčno kap

T.U.L. - 21. maj, 2018 16:30

Za boleznimi srca vsako leto umre skoraj sedemnajst milijonov ljudi. Ampak se lahko osemdeset odstotkov teh bolezni prepreči s spreminjanjem življenjskega sloga. Ključni vzroki so pomanjkanje gibanja,…

Migranti: čez vikend 100 novih, eden se je utopil
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Migranti: čez vikend 100 novih, eden se je utopil

Andrej Andrej - 21. maj, 2018 15:46

Slovenska obmejna policija je imela med vikendom polne roke dela z migranti. Prijeli so 88 migrantov, ki so nelegalno vstopili v državo. Eden od migrantov se je…

Zdaj lahko poskusi vsak: Politična igra, ki je preplavila Slovenijo
Viralno
6 Ogledov
Viralno
6 Ogledov

Zdaj lahko poskusi vsak: Politična igra, ki je preplavila Slovenijo

User One - 21. maj, 2018 15:11

Dva tedna pred parlamentarnimi volitvami je splet preplavila računalniška animacija, v kateri se lahko igralci pomerijo v vlogi političnih playerjev. Pomerite se lahko v določanju višine pokojnin,…

Več iz te kategorije