0 Deljenj 4907 Ogledov
© Gala direktor in solastnik družbe SRC Miha Žerko in Katarina Kresal, obema gredo odlično posli s proračunom. Foto: Mediaspeed.

Razkrivamo! Družinsko podjetje je s proračunom ustvarilo za 235 milijonov evrov posla, največ v zdravstvu: Direktor se razkazuje na posnetkih gala zabav v tujini

18. December, 2019 6:55
4907 Ogledov

Spoštovani davkoplačevalci, dragi bolniki, ki ne dobivate zdravstvenih terapij, ker v javnem zdravstvu zmanjkuje nujno potrebnih zdravil, ali so vas v javni zdravstveni ustanovi na specialistični pregled ali poseg naročili čez mesece, leto, ali denimo trinajst let, upamo, da vas številke in vsebina tega zapisa ne bodo preveč vznemirile. Razkrivamo, koliko denarja je bilo v slovenskem zdravstvu v zadnjih letih zgolj za eno podjetje in kako se njegovi lastniki tako podmazani z državnimi posli danes zabavajo. Gala.

Podjetje SRC je ustanovilo podjetje SRC Infonet, obe podjetji skupaj pa sta po podatkih iz Erarja neposredno iz proračuna od leta 2003 doslej ustvarili neverjetnih 235 milijonov evrov prihodkov. Če smo natančni, 235.440.764,68 evrov, dokaz je spodaj.

Vir: Erar: Od leta 2003 do danes: SRC in SRC Infonet sta kupaj direktno iz proračuna ustvarila neverjetnih 235.440.764,68 evrov prihodkov.

Stoodstotni lastnik podjetja SRC Infonet je družba SRC d.o.o.. Kako se lastniško družbi prepletata, pojasnjuje spodnji graf. Večinski posamezni lastnik družbe je Ivan Žerko, ki ima tretjino podjetja, nekaj več kot odstotek ima njegov sin Miha Žerko. Oče in sin Žerko imata delež še prek podjetja Z 3 d.o.o., katerega lastnika sta. Miha Žerko je tudi direktor podjetja SRC, oče je član poslovodstva kot prokurist, je razvidno iz Ajpesa. Oba pa sta v Ajpesu navedena kot prokurista podjetja SRC Infonet, kjer je direktor Vasja Rebec.

Vir: Gvin.

“SRC Infonet je podjetje s skoraj 30-letno tradicijo aktivnega sodelovanja pri informatizaciji slovenskega zdravstvenega sistema,” so se pohvalili na spletni strani. Iz Erarja je razvidno, kaj to pomeni v številkah – neverjetnih 49 milijonov evrov iz proračuna! Najvišje zneske, precej je milijonskih, najdete v spodnji grafiki, vseh 116 strani zapisov se vam izpiše na povezavi. Gre pretežno za posle v zdravstvu. Če kot uporabnik zdravstvenih soritev pomislite, koliko je informatizacija doprinesla k dobrobiti uporabnikov, si lahko sami ustvarite mnenje, ali je znesek visok.

Vir: Erar.

V poslovanju SRC s proračunom so zneski še višji, poslov oziroma državnih naročnikov je za kar 1.216 strani v Erarju, vse si lahko ogledate na povezavi.

Vir: Erar.

Miha Žerko, direktor družbe SRC, njen solastnik in sin drugega solastnika se je 29. novembra letos pojavil na gala prireditvi v Londonu. V druščini, ki jo je kot predsednik Britansko-slovenske gospodarske zbornice nagovarjal z odra, so v publiki prireditve sedeli številni podjetniki, ki bi brez poslov s slovenskim proračunom najbrž težko plačali luksuz, da hodijo v London srečevati stare prijatelje. Na Facebook strani zbornice je med njimi omenjen tudi Riko Janeza Škrabca, ki je izvajal gradbena dela v Kranju pred eksplozijo plina, v kateri so bili poškodovani tudi otroci.

Da so glavni sponzor dogodka, so se na Facebooku pohvalili pri Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, katere večinska posamična lastnica je Katarina Kresal, za katero smo oktobra 2017 v članku na povezavi razkrili, da je bila državi dolžna celo davek na dodano vrednost. Tudi podjetja Kresalove so v velikih poslih z državnimi, nedavno pa smo razkrili, da je v njeni ekipi tudi razvpiti bivši slovenski arbiter Jernej Sekolec, ki je v kompaniji s slovensko agentko Simono Drenik povzročil državi mednarodno sramoto.

Da je gala in del omenjene londonske druščine, se je 29. novembra na Facebooku pohvalil tudi Žiga Vavpotič – za kako velik politični up tovarne “novih” obrazov za prihodnost, ko se bo iztekel čas Marjana Šarca, gre, lahko preberete na povezavi.


Več iz te kategorije