0 Deljenj 856 Ogledov

Zbor za republiko meščane Ljubljane pozval k zaščiti slovenske kulture pred Jankovičevo komercializacijo

16. November, 2022 12:25
856 Ogledov

 

Zbor za republiko meščane Mestne občine Ljubljana poziva, da zaščitijo slovensko kulturo pred “komercializacijo Ljubljane s strani župana Zorana Jankovića”. Obsojajo njegovo ponovno župansko kandidaturo in med drugim opozarjajo, da je odgovoren za ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve, propadanje Plečnikove dediščine in odsotnost splošne kulture.

Zbor za republiko je v sporočilo za javnost zapisal, da se bo župan Zoran Janković v zgodovino mesta zapisal po trajanju svoje oblasti in popolni odsotnosti osebne morale, politične higiene ter osebne in splošne kulture. Izpostavili so, da župan izstopa po doslej nepoznanem rasizmu, razpihuje nestrpnost in sovraštvo ter začenja razgrajevati kulturno podobo Ljubljane kot glavnega mesta Slovenije.

Poudarili so, da je Janković odgovoren za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkev, neizgradnjo NUK-II, propadanje Plečnikove dediščine, onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane in spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

Obsodili so, da med drugim kulturno središče države spreminja v duhovno smetišče, z gradnjo podzemne garaže na tržnici pa kaže zavržen odnos do nekdanjega pokopališča, ohranjenih grobnic naših prednikov in ostankov stare meščanske arhitekture ter obrambnih naprav.

V izjavi so zapisali, da vse meščane in državljane pozivajo, da pred komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede. “Dokler vse to Ljubljančanov ne moti, ne moremo protestirati,” so še zapisali.

C. R., STA

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Več iz te kategorije