0 Deljenj 634 Ogledov

(TRAGIČNI INCIDENT ali NAMERNI RUSKI NAPAD?!) Raketi ruske izdelave na Poljskem povzročili eksplozijo z dvema smrtnima žrtvama

16. November, 2022 13:39
634 Ogledov

Včeraj, 15. novembra, sta v večernih urah dve  raketi ruske izdelave zadeli poljsko kmetijo in ubili dve osebi na vzhodu Poljske blizu vasi Przewodów, ki se nahaja zraven poljsko-ukrajinske meje. Zaenkrat še ni znano kdo je izstreili raketi in od kod ter ali je šlo za namerno provokacijo ali pa sta izstrelka »zatavala«. Do incidenta pa naj bi prišlo v času večjega napada na ukrajinska mesta in energetske objekte.

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki in predsednik države Andrzej Duda sta takoj sklicala varnostni krizni sestanek sveta za nacionalno varnost. V izjavi za javnost je poljska vlada povedala, da potekajo raziskave glede incidenta ter da je dvignila raven vojaške pripravljenosti. V izjavi Poljskega zunanjega ministrstva je bilo potrjeno, da gre za izstrelke ruske izdelave, medtem pa je bil predsednik Duda bolj previden, saj je rekel, da gre »najverjetneje« za ruska izstrelka. »Ohranjamo mirno kri, saj gre za zapleteno situacijo«, je še dodal. Ruski veleposlanik v Varšavi je bil zaradi incidenta poklican na razgovor.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Joseph Biden, ki je rekel, da je »malo verjetno«, da sta bili raketi izstreljeni iz Rusije, obenem pa je izrazil podporo Poljski. Medtem je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sklical sestanek zavezništva v Bruslju. O dogodku pa se bo govorilo tudi na že prej načrtovanemu sestanku Varnostnega sveta ZN, ki bo potekal danes glede stanja v Ukrajini. Svetovni voditelji, ki so se v času incidenta udeleževali G20 srečanja na Baliju, pa so prav tako sklicali izreden sestanek.

Poljske oblasti sicer še niso naslovile vprašanja vzroka incidenta, po poročanju mednarodnih medijev pa naj vsaj zaenkrat tako Poljska kot Nato dogodka ne bi obravnavala  kot namernega mednarodnega napada Rusije. V izjavi Zveze Nato je bilo rečeno, da gre za »tragičen incident«.

Če je šlo dejansko za nameren napad ali provokacijo Rusije, ki ji že tako ne gre najbolje v vojni, bi s tem tvegala spopad z Zvezo Nato v času, ko že tako komaj odbija ukrajinske sile na zasedenih območjih. Pojavila so se tudi ugibanja, da gre, namesto za provokacijo, le za odraz neorganiziranosti in kaotičnosti ruskih sil.

Po drugi strani pa je ukrajinski predsednik Volodomir Zelensky opozoril, da gre za »zelo pomembno eskalacijo«. Ker obe strani v vojni uporabljata med drugim rakete ruske izdelave ostaja še toliko bolj nejasno, od kod sta se izstrelka »vzela«. Ob tem Kremelj zanika vpletenost v eksplozijo, ruski obrambni minister pa je izjavil, da gre za »namerno provokacijo, katere cilj je zaostriti trenutno situacijo«. Dodal je, da uničenje iz kraja incidenta, fotografije katerega so objavili poljski mediji, ni povezano z ruskim orožjem«. Rusko predstavništvo pri Združenih narodih prav tako trdi, da »gre za poskus, ki hoče izzvati neposreden vojaški spopad med Natom in Rusijo.

Na napad se je odzval tudi Janez Janša, ki je zapisal: »Obsojamo ta zločin in v popolnosti stojimo za poljskimi prijatelji« ter izrekel sožalje družinam ubitih Poljakov. Slovenska vlada je za danes popoldne sklicala sestanek Sveta za nacionalno varnost.

Več iz te kategorije