0 Deljenj 757 Ogledov

Visoki novogoriški policist ob zmagi Gibanja Svoboda od veselja kar streljal!

21. December, 2022 13:34
757 Ogledov

Lokalne slovenske policijske postaje so bile od nekdaj časovni stroj, kjer je bilo videti, da se je čas ustavil v letu 1975. Na stenah visijo slike diktatorja Tita, posamezni starejši policisti na vodilnih položajih pa se z nostalgijo spominjajo dni, ko so bili del komunistične različice iranske revolucionarne garde. Zato ni čudno, da takšno okolje včasih proizvede zelo zanimive može postave – eden takšnih je tudi Dušan Djogić, pomočnik komandirja policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica. Kot so razkrili dobri ljudje tvitosfere, gre za radikalca, ki se po svoji skrajnosti lahko primerja kvečjemu s kakšnim Borisom Vasevom, novinarjem RTV-jevega spletnega portala MMC.

A medtem ko je za širšo družbo manj nevarno, če Boris Vasev piše PR sporočila palestinske teroristične skupine Hamas, je veliko bolj zaskrbljujoče, če imamo na visokih položajih jedrnega organa pregona človeka, ki bivšega predsednika vlade ozmerja za “firerja”, hkrati pa na družbena omrežja pošilja sporočila, ki so zanimiva mešanica žalitev do desnih volivcev, mizoginije, šovinizma in splošne vulgarnosti, kot so:

Image

Dušan Djogić, sicer tudi strasten bodybuilder, je zaposlen v enoti, v kateri policisti preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji, odkrivajo prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente, ukradena vozila in druge naloge. Z delom so začeli takoj ob vstopu Slovenije v schengensko območje decembra 2007, poroča portal Primorska24.

Gre pa za policista, ki je poleg svojega očitnega odpora do desničarjev in bivšega premierja tudi strasten podpornik trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba.

Foto: zajem zaslona

 

 

Tako strastnega, da je po stari šegi nekaterih južnoslovanskih narodov po zmagi Gibanja Svoboda v zrak izpraznil šaržer neslužbene pištole. Pred strelom je zaklical “za zmago”, video pa objavil na svojem Facebookovem profilu.

 

Policist, ki se ne drži protokola varnega ravnanja z orožjem

Poleg tega, da gre očitno za politično izjemno opredeljeno osebo (ki bi morala biti vsaj navzven že zaradi poklicnih afiliacij strogo apolitična), je grozljivo, da je policist v trdi temi streljal izven namenskega strelišča in tako resno ogrožal okolico. Krogla iz kratkocevnega orožja potuje s hitrostjo 300 metrov na sekundo in lahko zadane človeka tudi več sto metrov proč ter ga pri tem smrtno rani. Če so bili blizu kakšni nočni sprehajalci, Djogić seveda ni mogel vedeti. Če je že tako ali tako del slovenske tradicije, da so mnogi policisti hkrati levi aktivisti, pa je vendarle še bolj grozljivo, da poklicni policist takole nepazljivo in potencialno smrtonosno uporablja orožje.

Po zadnjem poročanju portala Primorska 24, pištola, iz katere je streljal, ni bila službena. “Dušan Djogić, ki naj bi storil več domnevno nezakonitih ravnanj, na naša vprašanja ni odgovoril, se je pa danes odzvala novogoriška policijska uprava,” so včeraj še zapisali na portalu. S policije so jim odgovorili:  “V zvezi medijskih vprašanj o spornem ravnjanju in ukrepih zoper policista PU Nova Gorica, ki je na socialnem omrežju twitter delil sporne izjave in posnetek s streljanjem iz kratkocevnega orožja s strani PU Nova Gorica, posredujemo naslednje pojasnilo. Uslužbenci policije smo se na podlagi določil Zakona o organiziranosti in delu v Policiji, Pravil policije in Kodeksa policijske etike dolžni vzdržati ravnanj, ki bi lahko glede na naravo našega dela imela za posledice škodo ugledu Policije ali celo kršitev pozitivne zakonodaje.” Tako je navedel policijski inšpektor in tamkajšnji tiskovnik predstavnik Dean Božnik.

S policije so za portal še dodali: “Zato je vsak uslužbenec Policije dolžan z lastnim ravnanjem zagotavljati osebno in organizacijsko integriteto. Ocenjujemo, da sporno oziroma nedopustno ravnanje policista PU Nova Gorica lahko predstavlja kršitev zgoraj navedenih določil oziroma glede uporabe strelnega orožja na posnetku, lahko celo kršitev druge pozitivne zakonodaje. Glede na navedeno je bil zoper policista uveden notranje varnostni postopek, katerega ugotovitve bodo v nadaljevanju podlaga za morebiten delovno pravni ali drugi ukrep.”

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih portala Primorska24 Djogić za streljanje v prostem času in  navedenih okoliščinah nima nobenega ustreznega dovoljenja.

Obstaja pa še en pomislek glede njegovega dela – glede na to, da je očitni podpornik nove vlade, ki pa se očitno zavzema za Sorosov koncept odprtih meja – spomnimo se izjave ministrice, da vsak migrant želi le topel dom in za s strokovno javnostjo povsem skregan koncept rušenja ograje sredi novega migrantskega vala. Kako bo lahko človek, ki je del politične opcije “odprtih meja” odkrival nezakonite prehode mej, kar je del njegovih obveznosti? Kako bomo vedeli, ali bo – ko bo naletel na skupino migrantov – policist in jih bo popisal in zadržal, ali pa politični aktivist Gibanja Svobode in jim povedal, kje se je mogoče najbolj elegantno pretihotapiti v Trst in naprej. Smo še presenečeni, da italijanska policija zadnje čase izvaja okrepljen nadzor na državni meji?

Kaj se dogaja v novogoriški policijski upravi?

Spomnimo, da je predsednik vlade Robert Golob pogojeval zaupanje v ministrico Tatjano Bobnar s tem, da se opravijo določene kadrovske menjave na PU Nova Gorica – predvsem ji je med vrsticami ukazal, da je treba zamenjati Evgena Govekarja, direktorja PU Nova Gorica, pod katerega poveljstvo spada tudi prej omenjeni politični aktivist Djogič. Policista, ki bo – kakšno naključje – bdel nad potencialnim postopkom proti Golobu (kot bivšemu predsedniku uprave Gen-I). Očitno je, da bo moral Govekar – preden ga neizbežbno doleti politična kosa – še pošteno čistiti po svoji upravi, saj je očitno, da so na visokih mestih razporejeni sami “svobodni” ljudje.

A. Ž.  (Nova 24TV), Primorska 24

(Foto: zajem zaslona)

Več iz te kategorije