0 Deljenj 677 Ogledov

Podnebni aktivisti v Berlinu odžagali vrh božičnega drevesa

21. December, 2022 13:46
677 Ogledov

Podnebni aktivisti iz skupine Last Generation so v nemški prestolnici poskrbeli za nov podvig. Tokrat je bila njihova tarča 15 metrov visoko božično drevo, postavljeno pred brandenburškimi vrati, ki veljajo za simbol Berlina in države. Potem ko so se povzpeli na drevo, so z žago odsekali njegov vrh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aktivisti so se na vrh jelke, okrašene s prazničnimi lučkami in okraski, povzpeli s hidravličnim dvigalom. Dva člana skupine sta nato razvila transparent z napisom “To je le vrh božičnega drevesa”. Nato sta z ročno žago odžagala vrh.

“Zaenkrat vidimo le vrh preteče katastrofe v Nemčiji,” je pomen transparenta v izjavi pojasnila aktivistka Lili Gomez in dodala, da medtem ko vsa Nemčija teden preživlja ob nakupovanju daril v največjih trgovinah, se drugje ljudje sprašujejo, kako bodo prišli do virov pitne vode, potem ko so jim suše in poplave uničile pridelke.

“Podnebni kolaps v Nemčiji je tik za vogalom in zvezna vlada ne počne ničesar, da bi nas zaščitila,” je še dodala.

Na kraju dogodka je bila prisotna tudi policija, več podrobnosti o dogodku pa še ni znanih.

Da bi pozvali h korenitejšim spremembam na področju vladnih politik boja proti podnebnim spremembam, je aktivistična skupina Last Generation v Berlinu in drugih večjih mestih v zadnjih mesecih pripravila že več podobnih protestnih akcij. Med lokacijami so se znašli muzeji, nogometni stadioni, ministrstva in letališča.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so domove članov skupine Last Generation prejšnji teden obiskali policisti, ki jim očitajo podporo “zločinski združbi”. Deležni so bili tudi kritik nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je novembra okrcal njihovo blokado berlinskega letališča za “ne samo nerazumljivo, ampak tudi zelo nevarno početje”.

“Vpleteni bi morali razmisliti o dejavnostih, ki niso takšne, ki jih v Nemčiji ne tolerira skoraj nihče,” je dodal.

C. R., STA

(Foto: STA, dpa)

Več iz te kategorije