0 Deljenj 733 Ogledov

Kam pripelje utaja davkov: Becker – nekdaj športna zvezda, zdaj le zaporniška številka, ki so ji stregli po življenju

21. December, 2022 13:03
733 Ogledov

Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker je v torkovem večernem intervjuju za televizijsko postajo Sat.1 še enkrat priznal krivdo in spregovoril tudi o nevarnih dogodkih v britanskem zaporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Petinpetdesetletni Nemec je nedavno prišel iz zapora in je trenutno v domovini.

Prejšnji teden so Borisa Beckerja, nekdanjega vrhunskega teniškega igralca, izpustili iz zapora Huntercombe in ga izgnali iz Velike Britanije. Britanske oblasti so nekdanjega nemškega teniškega zvezdnika aprila v Londonu obsodile na dve leti in pol zapora, ker je pred stečajnimi upravitelji prikril milijonsko premoženje. Po nekaj več kot sedmih mesecih prestajanja zaporne kazni so ga zdaj izgnali iz Velike Britanije. Na Otok ne bo smel prihodnjih deset let. V intervjuju je svojo krivdo priznal.

Nemec se je kmalu za tem pojavil v javnosti in dal ekskluzivni intervju za nemško televizijo SAT 1. A ne zastonj,  poroča Siol, Becker je za ta intervju dobil pol milijona evrov.

Med intervjujem je večkrat dobil solzne oči. Tudi takrat, ko je razlagal, da mu je zapornik grozil, da ga bo ubil. Dejal je, da se boji za svoje življenje, saj mu je zapornik, ki ga je poimenoval John, podrobno opisal, na kakšen način bo umrl. Opisal je tudi nekatere grozljive podrobnosti iz obeh zaporov (Wandsworth in Huntercombe), še poroča Siol.

“Takoj sem se soočil z realnostjo, s katero nisem imel nobenih izkušenj. Bilo je nevarno. Nikomur nisem hotel pogledati v oči. Želel sem samo ostati v svojem kotu,” je razkril Becker in priznal, da je bila zapor vseeno dobra lekcija zanj.

To je bilo najtežje obdobje v mojem življenju, a sem ga mogoče potreboval. Imel se veliko časa za razmislek in spoznal svoje težave. Mislim, da je bil zapor dober zame. Verjamem, da sem v sebi znova odkril človeka, kakršen sem bil nekoč. Bila je zelo dobra, težka in boleča lekcija. Mislim, da sem postal boljši človek, kot sem bil pred tem.”

Eden najbolj prepoznavnih teniških igralcev je razkril nekaj podrobnosti iz zapora Wandsworth. Dejal je, da je bil ta zapor velik, umazan in izjemno nevaren ter da so tam notri morilci, pedofili in preprodajalci drog.

“Seveda sem kriv. Mogoče nisem pokazal dovolj obžalovanja pred sodnikom. Samo sojenje bi lahko bilo boljše, lahko pa tudi precej slabše,” je v intervjuju priznal Becker.

Nemec pravi, da ga je izkušnja v zaporu spremenila. “Menim, da sem v sebi znova našel tisto, kar sem nekoč že bil. Naučil sem se res hudo in drago lekcijo. Vse stvari se zgodijo z razlogom.”

Dejal je, da je bil v zaporu le številka. “Bil sem A2923EV. Nisem bil Boris. Bil sem številka, tam jim je malo mar, kdo si,” V zaporu je prvič spoznal, kaj pomeni biti lačen, precej je shujšal.

Spregovoril je tudi o družini, ki mu je ves ta čas stala ob strani. “Nikoli nisem imel občutka, da se bo zaradi prestajanja zaporne kazni karkoli sesulo, da bo partnerka izgubila potrpljenje in bodo čustva usahnila,” je dejal o svoji spremljevalki Lilian De Carvalho Monteiro. Pravi, da se je zbližal tudi s starejšimi tremi otroki.

Britanske oblasti so 55-letnega nekdanjega igralca aprila obsodile na dve leti in pol zapora, ker je pred stečajnimi upravitelji prikril milijonsko premoženje. Po nekaj več kot sedmih mesecih prestajanja zaporne kazni so ga spustili na prostost in izgnali iz države.

Nekdanji izjemni športnik, ki je osvojil šest turnirjev za grand slam, od tega je bil trikrat najboljši v Wimbledonu, je bil deležen pospešenega postopka, posebnega programa za predčasni odpust iz zapora in deportacije, kar je mogoče do 12 mesecev pred najzgodnejšim datumom izpustitve. S tem naj bi v Veliki Britaniji zmanjšali pritisk na prenatrpane zapore.

Preostanka kazni mu v Nemčiji tako ne bo treba prestajati v zaporu, vendar se Becker ne sme vrniti v svojo drugo domovino Veliko Britanijo, dokler mu ne poteče dejanska kazen.

Kot je v torek poročala dpa, je Nemška teniška zveza (DTB) sicer pripravljena Beckerju ponuditi službo, sam pa ne želi ostati v domovini, saj je tam “preveč prepoznaven”. “Imam ideje, ampak moram biti previden, kar se tiče načrtovanja prihodnosti,” je še v intervjuju za Sat.1 dodal Becker, ki ga mika delo v Dubaju.

C. R., STA, Siol

(Foto: EPA, Neil Hall)

Več iz te kategorije