0 Deljenj 4877 Ogledov

VELIKA SVINJARIJA Sum zlorabe internih informacij, Cerar molči

29. October, 2017 16:20
4877 Ogledov
Cerar, ki je na DUTB poslal Juharta, človeka iz svoje bližine, je objektivno odgovoren, da se sumi uhajanja internih informacij raziščejo.

»Ni vsaka velika svinjarija kaznivo dejanje.« To so besede nekdanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar leta 1999, po katerih živi Slovenija v letu 2017, ko vlado vodi njen sin, pravnik, ki je pred volitvami prodajal parole o etičnosti, Miro Cerar.

LJUBLJANA – Pisal se je 6. oktober 2017, ko je podjetje Zag 2008, katerega lastnica je Mojca Perhavc, potem ko prodaja mariborskega vinarskega ponosa, podjetja Vinag v stečaju, po izklicni ceni 4,2 milijona evrov ni uspela, na dražbi kupilo slednje podjetje za 1,96 milijona evrov. Mojca Perhavc je zaposlena pri Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), njeno podjetje, ki lani sploh ni imelo prihodkov, ima pa borih sedem tisočakov kapitala, je na dražbi zastopala odvetnica Katja Peček, ki je pred nekaj meseci še delala za DUTB. Upnik, ki bo s prodajo poplačan, je DUTB. In medtem ko na sum zlorabe notranjih informacij kažejo številni mediji, smo preverili, kaj počnejo pristojni – vodstvo DUTB, policija, tožilstvo, specializirano tožilstvo in predsednik vlade Miro Cerar.

Žena sluge oldboysov iz WTC

DUTB je podjetje v državni lasti, njegova edina skupščina je država, v začetku leta pa je Cerar za predsednika upravnega odbora DUTB postavil enega od svojih bližnjih strankarskih zaupnikov, kolega z ljubljanske pravne fakultete Miho Juharta, ki je ob imenovanju za neizvršnega direktorja v izjavi za Delo dejansko prevzel odgovornost točno za to, kar zdaj počne Perhavčeva: »Neizvršni direktorji v DUTB imajo vlogo članov nadzornega sveta, nadzorovati morajo izvršne direktorje in zagotavljati, da družba deluje skladno z zakonom in da nalogo, ki jo ima, izpelje do konca.« S tem je prevzel tudi odgovornost za ravnanje Perhavčeve, ki pa ni zgolj zaposlena na DUTB, ampak je tudi žena še enega dobro plačanega državnega direktorja – Stojana Nikolića, finančnega direktorja Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), ki velja za človeka izjemnih finančnih apetitov. Nekoč je spadal v krog Boruta Jamnika, a sta se sprla in danes menda zvestobo prisega oldboysom v WTC, Draganu Isajloviću in Janezu Zemljariču.

Ljudje, ki Nikolića bolje poznajo, pravijo, da v ključnih situacijah v ogenj vedno pošlje svojo partnerico Mojco Perhavc.

Cerar molče pritrjuje

In kaj v primeru Perhavc počnejo izvršni direktorji, ki jih nadzoruje Cerarjev Juhart? »DUTB je v skladu z internimi pravili sprožila ustrezne postopke. Ukrepi DUTB bodo odvisni od ugotovitev teh postopkov. Mojca Perhavc je zaposlena na DUTB,« je glavni izvršni direktor Imre Balogh odgovoril na vprašanje o sumih zlorabe notranjih informacij.

Medtem ko mediji raziskujemo ozadja nakupa, pri policiji, za katero je odgovorna še ena od tistih, ki spada v notranji krog Mira Cerarja, saj je bila njena mati Elizabeta Györkös tožilska kolegica Cerarjeve, Vesna Györkös Žnidar, suma, da bi bilo storjeno kaj, kar je vredno preiskovati, očitno še niso zaznali. Policijski predstavnik za odnose z javnostmi s področja kriminalitete Drago Menegalija – a to ni šala o policistih! –, je pojasnil:Policija ukrepa, ko so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. V primeru, ki ga izpostavljate, policija po do sedaj opravljenem preverjanju prijave ni prejela.”

Zanimalo nas je tudi, kaj počneta novi up slovenskega tožilstva, ki je pred dnevi pogorel v zadevi farmacevtka, Drago Šketa, in specializirano državno tožilstvo, ki ga vodi razvpiti Harij Furlan, kjer naj bi se ukvarjali s pregonom gospodarskega kriminala. Odgovarjajo: “V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da morebitnih predkazenskih postopkov ne komentiramo.”

Bo tožilec Drago Šketa s končano srednjo trgovsko šolo sposoben stopiti na prste klientelizmu v državnih podjetjih?

Seveda je za delovanje vseh naštetih državnih organov objektivno najbolj odgovoren predsednik vlade Cerar. Zastavili smo mu preprosto vprašanje, kako bo ukrepal. Do zaključka redakcije od pravnika, ki je, dokler ni postal politik, komentiral vsako pasjo procesijo, odgovora nismo prejeli.

 

Več iz te kategorije