0 Deljenj 2429 Ogledov

VELIK, A SKROMEN VIRTUOZ IZ KOPRA Bobnar, ki igra in vadi kar na cesti!

29. November, 2017 16:12
2429 Ogledov
© Foto: sebni arhiv Ajka Širce

Naša bralka Mateja iz Kopra nam je v uredništvo Škandala24 poslala fotografijo bobnarja, ki sredi belega dne bobna ob izolski obvoznici. Preteklo soboto smo se v Kopru v bližini trgovskega centra na lastna ušesa prepričali, da skrivnostni tolkalist ni samo zanimiva oseba, ki si za igranje izbira neobičajne lokacije, od obalnih cest do Sežane in še dlje, res izjemen bobnar in velik, a skromen virtuoz.

Ponosen lastnik oranžnih prosojnih bobnov

Pred natanko 20 leti se je 42-letni Ajk Širca iz Izole odločil, da ne bo igral v kleti, meter ali več pod zemljo, ampak, kot se za vrhunskega bobnarja spodobi, zunaj, na prostem. Glasbenik lokacije menja, a ob izolski obvoznici mineva že deseta obletnica igranja.

Igral je tudi v raznih skupinah. Na fotografiji je z Igorjem Bučarjem, Rudijem Bučarjem, Markom Ceilingerjem, Zdenkom Cotičem – Cotom. Med publiko na desni strani fotografije pa v prvi vrsti stoji pokojni glasbenik Danilo Kocjančič.

Zunaj glasbenik ne igra vsak dan, vsakdanjik mu namreč tega ne dopušča, saj ima družino, ženo, otroka in službo. Na prostem v povprečju igra enkrat na teden, tudi po več ur. Na dežju ali takrat, ko je burja, praviloma ne igra, mraz pa ga ne moti. Toplota je, vsaj v primeru primorskega bobnarja, stanje duha.

Zaljubljen v blues

Kaj lahko slišimo na Ajkovem repertoarju, ki je ime dobil po pokojnem Iku Turnerju, nekdanjemu možu ameriške pevke Tine Turner? Jimmyja Hendixa, Pink Floyde, Deep Purple, Led Zeppeline in številne druge.

Različne reakcije

Na prostem je prvič bobnal pri izolskem pokopališču; pove, da postavitvi bobnom sicer ustreza raven teren, zato svojo akustično magijo postavi na asfalt, igra pa tudi na travnikih. V igranju uživa, to se sliši; Ajk ima, kako tudi ne, ogromno simpatizerjev, kot vedno pa se najdejo tudi tisti, ki jih muziciranje zmoti do te mere, da se mora v enem dnevu večkrat preseliti, ali pa k nestrpnosti in netoleranci nagnjeni ljudje pokličejo policijo.

Da je prav glasba višje razodetje kot vsa modrost in filozofija, je misel Ludwiga van Beethovna, in temu si ne drznemo oporekati, zato gre glas Škandala24 Ajku, izjemnemu daru, ki ga na srečo deli z ljudstvom, in njegovi glasbi, ki je vse, kar v življenu šteje – oblika ljubezni.

Kaj pa je ujelo vaše ostro oko. Kontaktirajte nas na [email protected]

Več iz te kategorije