0 Deljenj 1412 Ogledov

VIDEO: NAMESTO V ZAPOR RAJE V SMRT Nova drama na haaškem sodišču, obsojeni sredi sodbe popil strup

29. November, 2017 14:37
1412 Ogledov

HAAG – Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije poteka izrek dokončne sodbe šestim Hrvatom iz BiH, bivšim visokim predstavnikom samooklicane Herceg-Bosne, med drugim proti bivšemu premierju Herceg-Bosne Jadranku Prliću. To bo zadnja pravnomočna sodba haaškega sodišča pred potekom mandata.

Izrek sodbe v prizivnem postopku na haaškem sodišču šestim visokim predstavnikom tvorbe bosanskih Hrvatov v BiH Herceg-Bosne so danes po skoraj dveh urah prekinili, potem ko je odvetnik povedal, da je njegov klient Slobodan Praljak spil strup.

To je sporočil, potem ko je predsedujoči sodnemu senatu sporočil, da so Praljaku v prizivnem postopku potrdili prvostopenjsko obsodbo na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

“Praljak ni zločinec in zavrača vašo sodbo,” je dejal bivši načelnik generalštaba HVO, preden je nekaj primaknil k ustnicam in naredil požirek, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V neposrednem prenosu dogodka tega ni bilo mogoče videti, je pa bilo slišati odvetnika, da je njegov klient spil strup. Po neuradnih podatkih je umrl.

Sodišče je 29. maja 2013 na prvi stopnji razsodilo, da je v BiH v letih 1993 in 1994 potekal spopad med Hrvaškim obrambnim svetom (HVO) in vojsko BiH, ki so ga označili za mednarodni spopad. Ugotovili so, da je obstajal skupen zločinski načrt pod vodstvom prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Končen cilj zločinskega načrta je bila vzpostavitev hrvaške entitete v mejah Hrvaške banovine iz leta 1939 in njena priključitev Hrvaški z namenom vnovične združitve hrvaškega naroda.

Šesterica je bila na prvi stopnji obsojena na skupno 111 let zapora. Spoznali so jih za krive vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Bošnjaki med letoma 1992 in 1994 zaradi etničnega čiščenja pa tudi zaradi organiziranja koncentracijskih taborišč ter umorov, mučenj in posilstev v Hercegovini in osrednji Bosni.

Prlića je sodišče obsodilo na 25 let zapora. Takratnega obrambnega ministra Bruna Stojića, načelnika generalštaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO) Milivoja Petkovića in Slobodana Praljka pa na po 20 let zapora. Bivšega šefa vojaške policije Valentina Ćorića je sodišče obsodilo na 16 let zapora, takratnega šefa komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislava Pušića pa na 10 let zapora.

 

 

Več iz te kategorije