0 Deljenj 1034 Ogledov
iStock

Stvari, ki jih raje ne objavljajte na družabnih omrežjih

4. January, 2018 23:30
1034 Ogledov

Kljub varnostnim nastavitvam in omejitvam vidnosti vaših objav lahko besedila, fotografije, videi in druge vsebine, ki ste jih objavili, hitro uidejo nadzoru. Seveda obstajajo načini, s katerimi se lahko zaščitite.

Najpomembnejše pravilo je, da ne objavljate ničesar takega, zaradi česar bi vas lahko bilo pred komer koli sram. Tudi če ste prepričani, da neko objavo pošiljate le prijateljem, lahko zelo hitro konča na temnih kotičkih družabnih omrežij. Te objave so namreč vidne tako ljudem, s katerimi delate, kot tudi nepridipravom, ki bi se znali z objavo vaših osebnih podatkov okoristiti.

Da bi se obvarovali pred nevarnostmi družabnih omrežij, se držite teh pravil in ne objavljajte naslednjih informacij:

1. Osebni podatki

Nikoli javno ne objavljaje svojega naslova in rojstnih podatkov. Niti svojih niti od drugih, kaj šele od svojih otrok. Take podatke je mogoče izkoristiti za krajo identitete.

2. Uporabniška imena in gesla

Najbrž logično, pa vendarle pomembno. Ne objavljajte svojih gesel, varnostnih vprašanj ali naslovov elektronske pošte, ki jo uporabljate za potrjevanje svojih profilov.

3. Lokacija

Če ste na dopustu in to objavite, bodo nepridipravi tako vedeli, da je stanovanje prazno. Glede na lokacijo vašega potovanja si bodo znali razlagati vaše finančno stanje. Če vas tega ni strah, je podatke o svojih potovanjih smiselno skrivati tudi za to, da jih kak zavistni prijatelj ali sodelavec ne bi uporabil proti vam.

4. Načrti potovanj

Če načrtujete potovanje, je najslabše, da se s tem pohvalite vnaprej. Na tak način boste nepridipravom dali dovolj časa, da se temeljito pripravijo na trenutek, ko bo vaše stanovanje prazno. Še posebno če ne obvladate dobro varnostnih nastavitev na družabnih omrežij, te informacije raje ohranite zase.

5. Hvalisanje

Čeprav to ni tako nevarno, kot objava o počitnicah, vam bo hvalisanje o svojih eksotičnih potovanjih in uživanju prineslo več negativnih točk. Če ste želeli s tem na prijatelje napraviti dober vtis, se bo prav lahko obrnil proti vam. Nič ni narobe, če objavite kakšno dobro, pozitivno novico. Stalne objave o svojih super oblačilih in poročila iz dragih restavracij, potovanj in zabave pa bodo v ljudeh vzbudile nezdravo zavist, še večkrat pa prezir.

6. Iskanje pozornosti in jamranje 

Nepopolne objave stavkov ali le kakšnega od žalostnih emotikonov, kar je v zadnjem času postalo še posebno priljubljeno, so seveda jasen poziv, da vas bodo ljudje začeli spraševati, kaj je narobe. Takšnih statusov nihče ne mara. Morda vam bodo nasedli prvič, naslednjič pa bodo vse skupaj spregledali.

Če želite s kom pogovor, pokličite starše ali prijatelje in povejte, kaj vas teži. Ni treba, da ves splet pozna vaše težave.

7. Preveč osebnih informacij

Ne glede na to, ali ste se pravkar razšli s partnerjem, se sprli s šefom ali prinesli sumljiv izvid od zdravnika – na spletu ni dobro deliti osebnih stališč in razmišljanj o teh težavah. Ohranite nadzor nad seboj in ne dovolite, da bi splet postal ventil vaših frustracij. Nekdo se namreč nad njimi naslaja ali vas spoznava v luči, ki si je ne bi želeli.

8. Ponižujoče fotografije

Nikoli ne objavljate ničesar, zaradi česar bi vas lahko bilo pozneje sram, niti tega ne počnite s fotografijami svojih prijateljev. Pred vsako objavo se vprašajte, ali bo vplivala še na koga in kako bi jo drugi lahko doživeli. Če bi lahko z objavo koga užalili ali ponižali, je raje ne objavite. Z objavo ne bo nobene koristi, lahko pa vam ali ljudem okoli vas prinese precej težav.

9. Fotografije otrok

Zelo zanimiva tema. Nekateri svetujejo, da fotografij otrok nikar ne objavljate, saj s tem svojega otroka izpostavljate nevarnosti oziroma lahko fotografije hitro končajo na temni strani spleta, pri čemer jih lahko zlorabijo ali uporabijo za nekaj, kar vam bo žal. Na drugi strani je na spletu ogromno slik otrok. Ljudje, ki vas poznajo, vedo, da imate otroka, zato s kakšnimi družinskimi fotografijami vendarle ne morete zgrešiti. Vsekakor pa pazite, da intimne fotografije otrok ostanejo le v vašem albumu.

10. Golota

Zasebne fotografije naj bodo namenjene le vam in jih nikar ne objavljajte. Že preveč izzivalna drža ali nenamerno podrobno razkrivanje intimnih delov telesa ni priporočljivo. Ne pozabite na to, da se bivši partnerji radi maščujejo tako, da gole fotografije razkrijejo svetu, zato se raje vzdržite fotografiranja v kočljivih pozah. Raje fotografirajte in objavljajte mačke, to je vsem všeč.

Več iz te kategorije