0 Deljenj 2106 Ogledov
Desusov minister Gorazd Žmavc je za reprezentanco zapravil za tri leta življenja upokojenca na minimalni pokojnini. Vozi ga šofer s prestižno službeno limuzino. Foto: STA

RAZSIPNI MINISTRI NE DAJO GASILCEM Z vladnih službenih kartic letijo tisočaki

15. November, 2017 10:19
2106 Ogledov

Službeni mastercard za reprezentanco. Prestiž, ki je zagotovljen ministrom vlade Mira Cerarja in njenemu predsedniku. Od zaprisege je samo minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc iz kvote stranke Desus s službeno kartico za reprezentanco porabil neverjetnih 16.737 evrov. To pa je znesek, s katerim mora upokojenec, ki po štiridesetih letih dela prejema minimalno pokojnino, ki znaša 500 evrov, živeti skoraj tri leta!

Podatke o ministrih, ki službena kosil(c)a največkrat plačujejo s službenim mastercardom, nam je po zaprosilu posredoval vladni urad za komuniciranje. Razkrivajo, da je nekaj najtesnejših sodelavcev predsednika vlade Mira Cerarja v tem mandatu za reprezentanco samo s službeno kartico zapravilo že več kot 41 tisoč evrov. To pa je 83 minimalnih pokojnin, oziroma 6,7 let življenja, ki si ga lahko privošči slovenski upokojenec z minimalno pokojnino.

Poleg Žmavca so med ministri, ki so zajtrke, kosila in večerje plačevali s službeno kartico in porabili več kot dve minimalni pokojnini, torej tisoč evrov, sami najtesnejši Cerarjevi sodelavci, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica iz službe za razvoj Alenka Smerkolj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Miro Cerar ni pripravljen razkriti, koliko proračunskega denarja odteče prek službenih kartic za reprezentanco njegovega kabineta.

Gasilcem ne da, sebi privošči

Minister Koprivnikar, ki prav v teh dneh ni pripravljen prisluhniti okoli 700 slovenskim poklicnim gasilcem, ki rešujejo življenja, ampak jih je po pogajanjih celo obtožil zavajanja, uživa vse sladkosti ministrske funkcije. Vlada je zanj kupila belega karavana, ker minister igra v bendu in potrebuje razširjeno različico avtomobila za prevoz instrumenta. V prostem času, ker za službeni BMW plačuje boniteto in ga lahko uporablja tudi v zasebne namene. Seveda mu servise plačuje proračun. In ta Koprivnikar, ki poklicnim gasilcem, ki ne samo, da v zasebni uporabi nimajo luksuznih službenih vozil, ampak v službi tvegajo življenja, uporablja tudi služben mastercard. Od začetka mandata je zapravil slabih deset tisoč evrov, kar je ena petnajstina zneska, za katerega se razhaja z gasilskim sindikatom. Koprivnikar je za večerjice in drugo reprezentanco doslej plačal toliko, kot v celem letu zasluži mladi gasilec, ki v 21. plačnem razredu zasluži bruto 964 evrov. Še enkrat velja poudariti, gre za bruto znesek, po odbitku prispevkov mora mladi gasilec celo leto preživeti z manj, kot je Koprivnikar zapravil s službenim mastercardom.

Brez limita

Od ministrstva za javno upravo smo izvedeli tudi, da ima Koprivnikar na kartici odobren mesečni limit, ki znaša kar 4500 evrov!

Kar 2500 evrov lahko mesečno s službenim mastercardom zapravi tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Do 18. septembra je na proračunsko kartico ustvaril za več kot dva tisoč evrov izdatkov.

Povsem brez limita na kartici je ministrica, ki niti ministrstva nima, ampak vodi vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alenka Smerkolj. Čeprav bi težko opisali, kaj Smerkoljeva na funkciji sploh počne, lahko z gotovostjo zatrdimo, da zapravlja. Na službeni mastercard za reprezentanco je v tem mandatu plačala že za 7.500 evrov užitkov.

Cerar ne pojasnjuje

Najbolj bizarna pojasnila, kaj plačujejo s službeno kartico, smo prejeli od ministrstva za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc. Pravijo: »Na ministrstvu za zdravje ureja porabo na plačilnih karticah pravilnik o poslovanju s karticami, ki navaja, da se izjemoma krijejo stroški reprezentance po pravilniku, ki ureja finančno poslovanje na ministrstvu za zdravje. Porabnik mora za kritje stroškov reprezentance pridobiti soglasje ministra oziroma predstojnika organa v sestavi.« Porabili so 604 evre, pri čemer s službeno kartico kupujejo celo vodo. Nakupa vode so opravili leta 2016 in 2017, preostalo so porabili za službena kosila.

Medtem ko z ministrstev za zunanje in notranje zadeve, obrambo in finance sporočajo, da pri njih službenih plačilnih kartic funkcionarji nimajo, pri Cerarju na vprašanja o službenih karticah za reprezentanco in porabi niso odgovorili. Da so do kartic upravičeni, je jasno razvidno iz pojasnila vladnega urada za komuniciranje na vprašanje, funkcionarji katerega ranga so upravičeni do službenih kartic. Zapisali so: »Uredba o stroških reprezentance na splošno ureja opredelitev stroškov reprezentance, omejitve stroškov reprezentance in evidenco stroškov reprezentance v ministrstvih, organih v sestavi ministrstev, upravnih enotah, Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Generalnem sekretariatu Vlade Republike Slovenije in vladnih službah.«

Več iz te kategorije