Fentanil je 50-krat močnejši od heroina in 100-krat močnejši od morfija, potencialno smrtonosna pa sta že dva miligrama te sintetične droge. V zadnjih letih je fentanil postal izjemno donosen izvozni artikel mehiških mamilarskih kartelov.

Razlog za to tiči v tem, da je njegova proizvodnja veliko cenejša in hitrejša od proizvodnje “tradicionalnih mamil”, so v avgustovskem članku o tem mamilu zapisali pri Deutsche Welle.

DEA je fentanil opisala kot najbolj smrtonosno grožnjo, s katero se spoprijemajo ZDA. Ob tem je navedla, da je letos zasegla več kot 4500 kilogramov tega mamila in več kot 50,6 milijona tablet fentanila. Te naj bi bile narejene tako, da spominjajo na različna zdravila proti bolečinam na recept.

Večina fentanila v ZDA pride iz sosednje Mehike. Tam naj bi jo množično proizvajala mamilarska kartela Sinaloa in Jalisco, ki pa po informacijah DEA-ja pri proizvodnji uporabljata kemikalije kitajskega izvora.

Lani je zaradi prevelikih odmerkov mamil umrlo več kot 100.000 Američanov. Dve tretjini smrti je povzročil fentanil.

Poleg fentanila je DEA letos zasegla tudi okoli 60.000 kilogramov metamfetamina, 2000 kilogramov heroina in 200.000 kilogramov kokaina.

C. R., MMC

(Foto: Shutterstock)