0 Deljenj 2318 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Lažnivi mediji o lažnivih novicah

30. January, 2018 7:00
2318 Ogledov

V nekdanjem tedniku Zabavnik, ki se ga verjetno spomnijo starejše generacije, je bila na drugi strani rubrika Saj ni res, pa je. Tam bi lahko prebrali tudi takšno novičko, kot jo berete sedaj. Bi rekli, da ni, a je res!

Ali Žerdin zagotovo ve, kako se delajo (Delove) lažne novice.

Prejšnji teden so namreč na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kjer med drugim izšolajo tudi prihodnje družbenopolitične delavce, pardon, novinarje, pripravili dogodek z naslovom Proti kulturi laži. Še posebej obetaven je bil napovednik: Lažne novice. Lažna prihodnost?

Okrogla miza ni pritegnila pričakovanega števila slušateljev, dvorana je bila skoraj prazna. Ali, kot je tvitnil Tomaž Štih (@Libertarec): »Niti mame niso držale obljube.«

Končno, bi lahko zapisali ob tem. Končno bo nekdo razkrinkal te lažnive ustvarjalce medijskih laži, te napihovalce afer, te kreatorje večletnih laži in lažne raziskovalce, ki lahko posamezniku povsem spremenijo tok življenja ali celo politični stranki preprečijo zmago na volitvah … Še tisti, ki v sebi gojijo le še kanček optimizma, so bili nad napovedanim resnično navdušeni! A le za kratek čas. Hudič se vedno skrije med podrobnosti, a tukaj se niti skrivati ni želel. Dovolj je bil pogled na napovedane razpravljavce na okrogli mizi z naslovom Lažne novice − med lažmi in novinarstvom: Ali Žerdin (Delo), Jure Trampuš (Mladina), Tanja Lesničar Pučko (Dnevnik), Vlado Miheljak (FDV, kolumnist Mladine) in Kristina Božič (Večer). Ste zastrigli z ušesi?

Dnevnikova Tanja Lesničar Pučko je morda predavala iz lastnih izkušenj.

Če še niste, boste morda ob omembi medijskega partnerja: RTV SLO, Val 202. Tega vi plačujete, ste pozabili? Kaj pa ob omembi podpornikov dogodka: Večer in Mladina (oba tudi prejemnika javnega, torej vašega denarja), Studio City (tudi tega plačujete!) in Metina lista. Še slednjo plačujete, čeprav morda tega niste vedeli (graf spodaj).

Metina lista raste tudi s pomočjo davkoplačevalskega denarja. Ustanoviteljici sta Nataša Briški in Miriam Teresa Možgan.

Ta dan se je, tako so napovedovali, zgodilo še veliko dogodkov, najzanimivejša je bila delavnica Zlaži novico: Delavnica lansiranja lažnih novic, ki so jo zagotovo vodili mojstri tega posla. Le kako naj drugače razumemo opozorilo, ki so ga navedli ob napovedniku: »POZOR: To ni predavanje! Določili boste tarčo, skovali besede ter pripravili slikovno gradivo. Skozi analizo najuspešnejših lažnih novic in najbolj slavnih internetnih trolov bomo sestavili komunikacijski načrt, ki ga boste potem izvedli. S seboj prinesite dobro mero poguma, svoje pametne telefone, prenosne računalnike in račune na socialnih omrežjih. K širjenju laži sodita dobra mera adrenalina in sociopatije, zato morali- ziranje pustite v kakšni drugi predavalnici.”

Vlado Miheljak prihaja s FDV in je Mladinin kolumnist.

Za prihodnost se torej ni bati, medijski lažnivci že vzgajajo svoje naslednike. Z vašim denarjem in na vaš račun!

 

DELOVE LAŽI
Le kdo se ne spomni, koliko črnila je bilo prelitega v aferi Patria in koliko člankov je tej temi posvetilo Delo in njen lažnivi novinar Dejan Karba. Da bi zaščitila svoje dobro ime, je stranka SDS sprožila tožbo proti založniku dnevnika Dela. Po dolgih osmih letih pravdanja je sodišče pravnomočno odločilo, da se mora Delo javno opravičiti SDS in ji tudi izplačati odškodnino. Po vseh popisanih plahtah laži je bilo objavljeno le kratko opravičilo, skrito med pisma bralcev …

Več iz te kategorije