0 Deljenj 1200 Ogledov

NOSILA JO BO TUDI ZA JAKOVA FAKA Znano, kdo bo nosil slovensko zastavo na odprtju zimskih olimpijskih iger

29. January, 2018 19:29
1200 Ogledov
© Vesna Fabjan. STA

LJUBLJANA – Znan je nosilec oziroma nosilka slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger 9. februarja v Pyeongchangu. Ta čast je pripadla tekmovalki v smučarskih tekih Vesni Fabjan, ki so jo danes pred predstavitvijo olimpijcev izbrali uporabniki Facebook strani Vala 202.

V Olimpijskem komiteju Slovenije so se odločili, da bodo odločitev o zastavonoši prvič delno prepustili javnosti in nosilca oziroma nosilko izbrali z javnim glasovanjem.

Na zboru, ki je potekal pred predstavitvijo olimpijcev drevi v Ljubljani, so uporabniki Facebook strani Vala 202 največ glasov namenili Vesni Fabjan. Ta je po neuradnih podatkih prejela 404 glasove, hokejist Mitji Robarju pa so namenili 398 glasov.

Izid glasovanja je razveselil izkušeno smučarsko tekačico, dobitnico bronaste medalje v sprintu na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, ki pravi, da na odprtju ne bo šlo brez treme. “Vem, da je bil tesen izid pri glasovanju, baje je bil fotofiniš. To je zelo odgovorna funkcija, kot prvi pripelješ olimpijsko ekipo in bo tudi malo stresa,” je povedala v odzivu na glasovanje.

Izbor zastavonoše je v zadnjih dneh dvignilo precej medijskega prahu. OKS je na predlog panožnih zvez najprej nominiralo tri kandidate. A je biatlonec Jakov Fak, ki je še pred prestopom v slovensko reprezentanco na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru nosil hrvaško zastavo na odprtju, od kandidature odstopil zaradi žaljivih in negativnih komentarjev, ki so se pojavili v zvezi z njegovo kandidaturo na spletnih forumih.

Mimo dogajanja okoli izbora ni mogla niti Fabjanova, ki pravi, da ji bo “v čast in ponos nositi slovensko zastavo. Glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih dnevih, jo bom nosila tudi za Jakova Faka, ki ga je podpirala v veliki večini tudi slovenska javnost.” Kot pravi, si bodo slovenski športniki s svojimi nastopi prizadevali pokazati, da šport “združuje in moramo biti pozitivno naravnani in pustiti stvari, ki ne sodijo v šport, ob strani.”

 

 

STA

Več iz te kategorije