0 Deljenj 3102 Ogledov

FOTO: Šef kriminalistov, kljub vsem pooblastilom manj sposoben od predavatelja Rada Pezdirja, zdolgočaseno namaka piškotke

28. January, 2020 11:31
3102 Ogledov

V četrtek je predavatelj, ekonomist Rado Pezdir, ki je kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja preiskoval sporne posle terorističnega pranja denarja v takrat še največji državni banki, specializiranemu državnemu tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so specializiranemu državnemu tožilstvu s poročilom predlagali opustitev pregona zoper bančnike NLB, odgovorne za izpeljavo iranske sheme. Gre za akcijo iranske obveščevalne službe v takrat še državni banki NLB, kjer so pod imeni kot je Miki Miška oprali milijardo evrov.

Danes je šef NPU, ki je predlagala opustitev pregona zoper bančnike NLB Darko Muženič, pred njim je kriminaliste NPU, ki jim ni uspelo z Irancem Irajem Farrokhzadehom, glavnim akterjem spornih poslov, ki prebiva v Veliki Britaniji, opraviti niti informativnega razgovora, usmerjal Darko Majhenič. In to tako nenavadno, čeprav bi bil primernejši izraz najbrž zanič, da je leta 2017 tedanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar izvedla interni nadzor nad delom policije v prvi preiskavi iranskega primera. Izkazalo se je, da je tedaj policija delovala v nasprotju z zakoni in standardnimi policijskimi praksami in je posledično nezakonito odprla in zaprla primer, ter ga s tem dejansko prikrila.

Siol je lani avgusta poročal, da je Majhenič, ki se je, kot so zapisali “tik pred odhodom moral braniti pred očitki o pomanjkljivem pregonu bančne kriminalitete ter drugih težjih oblik kriminala in korupcije,” zaposlil v Savi Re, katere največja lastnica je država.

Kje piškotkar Majhenič zdaj namaka piškotke v kavo, razkrivajo fotografije, včeraj ob 13.37 uri posnete v Mariboru. Bralka je zapisala: “Za oknom glej obrazek bled. Majhenič, ki ob vseh pooblastilih kot šef kriminalistov ni zmogel s Farrokhzadehom niti informativnega razgovora opravit, tudi v drugi državi službi očitno ne počne nič drugega, kot namaka piškotke v kavo. Če specializirani tožilci ne zagrizajo v Pezdirjevo naznanilo, bom dobila občutek, da organi organizirane umazane posle v tej državi celo podpirajo.”

Več iz te kategorije