0 Deljenj 1729 Ogledov

Miro Cerar je odstopil

14. March, 2018 22:17
1729 Ogledov

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je nekaj po 22. uri odstopil. O svoji odločitvi je že obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, medtem ko je prvak SD Dejan Židan dejal, da o odločitvi predsednika vlade ni bil obveščen pred tiskovno konferenco.

Kot je dejal Cerar, je bila “kaplja čez rob” današnja odločitev vrhovnega sodišča, kjer je Cerarjevo vlado premagal Vili Kovačič, upokojenec, znan pod imenom “Državljan K.” Referendum bo ponovljen, kdaj, še ni določeno. Postopki v zvezi s projektom drugi tir so ustavljeni. S tem je padel tudi glavni Cerarjev projekt, za katerega je sicer Cerarjev minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na zaslišanju, preden je postal minister, dejal, da je nepotreben.

Slovenska tiskovna agencija je poročala, da je Cerar dejal: “Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnim zgodbah ne želim sodelovati. Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke.” Dejal je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. “Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo,” je v volilno kampanjo stopil odstopljeni predsednik vlade Miro Cerar.

Prve izjave po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika 

V Stranki Alenke Bratušek so v odzivu na odstop premierja Mira Cerarja po današnji razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru zapisali, da od njegove krhke vlade ni ostalo prav nič več. “Ne moremo si privoščiti in tvegati še ene nesposobne vlade v naslednjih štirih letih,” so še dodali v stranki.

Prvak DeSUS Karl Erjavec ni presenečen nad nocojšnjim odstopom , saj da bi po vsem dogajanju v tem tednu težko kredibilno vodil vlado še naprej. Zavrnil je Cerarjeve očitke na račun partnerjev ter ocenil, da je Cerar vrgel puško v koruzo. Sicer pa to po Erjavčevem mnenju ne bo imelo vpliva na stabilnost Slovenije.

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez je v odzivu ob odstopu premierja Mira Cerarja na Facebooku zapisal, da se “strinja s predsednikom vlade” ter pri tem izpostavil, da je takšna pot najbolj odgovorna ob dejstvu, ko praktično vsi “na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljnji razvoj države”.

Predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše nocojšnji odstop premierja  po razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru ni presenetil. Kot je povedal za TV Slovenija, so tudi nekateri drugi dogodki nakazovali, da se tako kot leta 2011 in 2014 tudi zdaj ne bodo zgodile “normalne volitve”.

 

Več iz te kategorije