0 Deljenj 1139 Ogledov
iStock

Ko jeste v samopostrežnih restavracijah se izogibajte tej hrani

11. March, 2018 8:30
1139 Ogledov

Najbrž smo že vsi kdaj jedli v bifeju, samopostrežna restavracija, kjer so na voljo neskončne količine raznovrstne hrane. Širok nabor mesnih jedi, pa testenin, veliko vrst majhni in velikih sladic, pravzaprav vse, kar si lahko v tistem trenutku predstavljate. Ko ste si končno natrpali vso to hrano na pladenj ter se začeli mirno basati z njo, so se vam čez nekaj časa po glavi začele poditi čudne misli. Od kod je ta hrana? Kdaj so jo skuhali? Si je tisti mrkogledi kuhar sploh že umil roke?

Previdno z morskimi sadeži

Na Redditu se je tako vnela debata na temo »Vprašajte karkoli«, kjer je med drugim lastnik enega od takšnih bifejev odgovorit na nekaj vprašanj, ki so jih ljudje že dolgo želeli poznati. Eno od teh je bilo: »Bi svetovali strankam, da se katere od jedi v bifeju ne dotikajo?«

Lastnik bifeja je povedal, da se morate na vsak način izogibati nogam rakovic. »Videl sem, kaj se dogaja v kitajskih bifejih, ki na tržnicah kupujejo morske sadeže najnižje kakovosti. To vključuje rakovice, ki že dolgo niso več primerne za uživanje. Da bi ohranili njihovo prostornino, jih nato niti termično ne obdelajo ustrezno.« Na vprašanje, če bi se bilo zato smiselno izogibati tudi sušiju, je odgovoril, da so lokali z ustrezno frekvenco gostov relativno varni za uživanje teh jedi. Zdravstveni in higienski standardi so v razvitem svetu dokaj strogi, sploh kar se tiče surove hrane. Glede na cene lososa ali tunine je praktično nemogoče škrtariti na račun njihove kakovosti.

Biskvit ali karton?

Veliko sladic v teh bifejih prihaja iz iste tovarne. Čeprav ne uporabljajo slabih sestavin, ampak jim ne uspe dovolj dolgo ohraniti svežine. Nekatere stranke se pritožujejo, da postanejo biskviti čez nekaj časa zelo trdi in niso več dobri, na drugi strani pa si proizvajalec najbrž ne more privoščiti strokovnjaka, ki bi poskrbel, da se njihova hrana ne začne spreminjati v karton.

Med drugimi poudarki debate velja izpostaviti še vprašanje, zakaj v bifeju najprej zmanjka piščančjih perutničk (priprava traja malo dlje) in kaj se zgodi z ostanki hrane (običajno jih znova uporabijo v različnih enolončnicah, ki jih postrežejo v juhe v naslednjih dneh).

Več iz te kategorije