0 Deljenj 288 Ogledov

LJUBLJENČKI: Priljubljeni eksoti pri nas doma

11. marec, 2018 9:00
288 Ogledov

Eksotične živali so že nekaj stoletjih del našega vsakdana. Vzljubili smo jih prav zaradi njihove nenavadnosti in ker niso prilagojene na življenje s človekom, potrebujejo posebno skrb.

Tudi pri nas je vse več ljubiteljev eksotičnih hišnih živali. Čeprav se zdi, da je to navdušenje prišlo k nam šele pred nekaj leti, gre v resnici za zelo staro navezo. Ko so se Evropejci podali po svetu, so od tam prinašali tudi različne živali. Te so postale priljubljene predvsem v mestih, kjer za razliko od vaških okolij, živali niso ocenjevali z vidika njihove uporabnosti, ampak predvsem glede na to, kako zabavne so bile.

Tako so se pri srednjem sloju že od 17. stoletja naprej začele pojavljati opice, različni glodavci in ptice. Spomnimo se recimo tudi znamenitega slikarja Salvadorja Dalija, ki je po Parizu paradiral z mravljinčarjem. Da niti ne omenjamo znamenitih pariških mestnih pohajkovalcev (Flâneurs), ki so na svojevrsten način pokazali svoj upor proti vse hitrejšemu ritmu mestnega življenja, tako da so se po mestu sprehajali z želvami na povodcu. Želve so diktirale tempo in smer hoje, oni pa so medtem neprizadeto uživali v opazovanju življenja okoli sebe.

Slovenija je že dolgo podpisnica konvencije CITES, ki skrbi, da trgovina z živalskimi in rastlinskimi vrstami ne ogroža njihovega preživetja Zato je tudi pri nas za ljubljenčka možno dobiti izključno žival, ki je rojena v ujetništvu. Vsako tako žival, z nekaterimi izjemami, je treba prijaviti Agenciji za okolje. Zakon sicer lastniku gojenih živali nalaga skrb, da živali ne pobegnejo v naravo. Prav tako je za škodo, ki jo povzročijo gojene živali, odgovoren lastnik. Zato se je treba pred nakupom izjemno dobro podučiti, kako zahtevna je gojitev posamezne živali.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

 

 

POŠLJITE SLIKO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

BALU, Francoski buldog, Ljubljana

 

Mogoče vas bo zanimalo

Strašna smrt na Štajerskem: zgorel pod motorjem
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Strašna smrt na Štajerskem: zgorel pod motorjem

User One - 25. marec, 2019 21:30

V Košnici pri Celju je v soboto voznik motornega kolesa, katerega identiteta uradno še ni potrjena, vozil po klancu navzdol. Med vožnjo je padel pod motorno kolo,…

Udarila strela in uničila oddajni center
Črno
42 Ogledov
Črno
42 Ogledov

Udarila strela in uničila oddajni center

User One - 25. marec, 2019 20:44

Ob 15.43 je po poročanju uprave za zaščito in reševanje na Plešivcu, na Uršlji Gori, občina Črna na Koroškem, zaradi udara strele prenehal delovati oddajni center. Motene…

Več iz te kategorije