0 Deljenj 2294 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: DRUGORAZREDNI Za 42 let delovne dobe ne dobi polne pokojnine

29. January, 2018 6:52
2294 Ogledov

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ne spoštuje pravnomočne odločbe sodišča, da ji mora izplačati denar.

Milenka Trkovnik Vladimirov z Mosteca pri Brežicah je žrtev nespoštovanja pravne države s strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Danes je stara 62 let in ima 41 let ter 3 mesece plačane delovne dobe, po sedmih letih sodnih bitk na sodišču pa še vedno ni dobila polne starostne pokojnine, ki ji po zakonu pripada. Danes je na sodišču vložena tožba proti Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) in čaka naslednjo obravnavo.

Zgodba se je zanjo začela resno zapletati že leta 2006, ko je ZPIZ nepričakovano napravil revizijo njenega podjetja za pet let nazaj in ugotovil domnevne nepravilnosti glede plačevanja prispevkov. Čeprav je prispevke vsak mesec plačevala, so uradniki ugotovili, da je pet let plačevala prenizko osnovo. Zakaj je torej FURS o tem nikoli ni obvestil in ji poslal kakršnega koli opomina?

»Niti enega samega opomina nisem dobila vsa ta leta. Ko pa sem klicala na FURS in jih pobarala, ali sem jim res dolžna, so dejali, da imam vse svoje obveznosti poravnane,« nam je dejala Trkovnik Vladimirova. A ZPIZ je vseeno trdil drugače. Ker naj bi bila v petih letih v državno blagajno vplačala približno 2.300 evrov premalo, so ji pokojnino znižali za 100 evrov na mesec in ji odšteli kar 16 mesecev delovne dobe.

Kar nenadoma ni več izpolnjevala pogojev za upokojitev, a da bi si prihranila živce, je bila pripravljena znesek tudi poravnati. Na ZPIZ pa se o tem niso želeli niti pogovarjati. Ves čas so zatrjevali, da se lahko upokoji le v skladu s pogoji za predčasno upokojitev. Hkrati so ji, kot nam je dejala, naložili, naj prispevke plačuje še naprej kot samozavarovana oseba, kar je naša sogovornica tudi storila.

Dogajale so se zelo čudne stvari. Trkovnik Vladimirova je ravnala po navodilih odvetnika in v blagajno vplačala 2.300 evrov, a so ji denar na FURS po pol leta vrnili. »Poklical me je njihov uradnik in zatrjeval, da tega denarja ne morejo obdržati, saj da imam pri njih poravnane vse obveznosti,« nam je dejala sogovornica.

Nato se je pritožila na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, to pa ji je je po pritožbi vrnilo odvzeto delovno dobo. Na glavni obravnavi je bil predsednik senata celo zgrožen, da ZPIZ Trkovnik Vladimirovi ni dovolil vplačati 2.300 evrov. Nato je sodišče izdalo sodno odločbo, s katero ji je vrnilo delovno dobo in ugotovilo, da je naša sogovornica s 1. januarjem 2013 upravičena do prejemanja polne pokojnine. Gospa je jasno nehala plačevati prispevke. Toda ZPIZ pravnomočne odločbe ni želel upoštevati, češ da to ni v njihovi pristojnosti, in ji je kasneje celo poslal davčno izvršbo zaradi neplačevanja prispevkov.

»V vsem tem času sem izgubila ogromno živcev in denarja zaradi sodnih bitk. Počutim se nemočno, drugorazredno. Sprašujem se, zakaj so to storili meni, če pa sem vse življenje trdo delala in redno plačevala vse svoje prispevke in položnice,« nam je še povedala sogovornica. In medtem ko čaka na odločitev sodišča v svoji zadnji tožbi proti ZPIZ, od katerega želi, da ji prizna polno pokojnino in jo izplača, se je s svojo žalostno zgodbo obrnila tudi na nas. Vmes ji je zbolel mož, otroci so se odselili. Božičnih praznikov se ni veselila. Včasih se sprašuje, od kod ji moč, da se še vedno drži pokonci.

Razočarana nad državo, ker mora za svojo pokojnino prositi, čeprav je v državno blagajno vplačala prispevke za dobrih 41 let delovne dobe, je jeseni leta 2015 gladovno stavkala, zavita v spalno vrečo. Dan pred 60. rojstnim dnevom se je odločila, da ne zmore več. Njeno telo je bilo že preslabotno, da bi živela na ulici, je pa svoj protest nadaljevala prek družbenih omrežij in ljudi opozarjala, kakšna krivica se jim lahko zgodi, če niso dovolj pozorni.

S protestom je dosegla vsaj to, da je njeno zadevo začela preiskovati kriminalistična policija. Ugotovila je grobe kršitve, a s tem se ni strinjalo državno tožilstvo in je obtožnico proti ZPIZ zavrglo kot neutemeljeno. Zato se ne čudimo, da se je lahko omenjeni zavod še naprej obnašal despotsko. Še konec leta 2015 so želeli prek davčnih izvršb od nje izterjati več tisoč evrov, preden so jih pod medijskimi pritiski preklicali. Začeli so ji nakazovati tudi pokojnino, toda skoraj 200 evrov na mesec manj, kot bi dejansko morala prejemati.

Več iz te kategorije