0 Deljenj 146 Ogledov

Dnevnik Ane Frank, kot ga še ni bilo

20. september, 2017 11:05
146 Ogledov

Dnevnik Ane Frank bo izšel kot risoroman, za katerega sta moči združila režiser in scenarist Ari Folman ter ilustrator David Polonsky. Risoroman, ki bo izšel v 50 državah, bo oktobra izšel v nizozemščini, nemščini, francoščini in španščini, angleška različica bo izšla spomladi. Folman in Polonsky pa načrtujeta tudi animirani film.

Animirani film z naslovom Where Is Anne Frank naj bi po pisanju francoske tiskovne agencija AFP v kina prišel leta 2019.

Kot je povedal Folman, režiser filma Valček z Baširjem, lahko sam bolje razume Anino trpljenje, saj sta tudi njegova starša preživela holokavst. “Ana je z družino pred vrata Auschwitza prišla istega dne kot moja starša,” njegove besede povzema AFP.

Ana je dnevnik pisala od junija 1942 do avgusta 1944, ko se je z družino skrivala na podstrešju hiše v Amsterdamu. Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano sprva poslali v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, nato pa so jo skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen, kjer je februarja 1945 umrla zaradi tifusa.

V Izraelu rojeni Folman je za AFP še povedal, da so na Fundaciji Ane Frank sprva odklonili njegovo zamisel o priredbi Aninega dnevnika, saj je bil ta zanje nedotakljiva svetinja. Vendar so nato spoznali, da je pomembno Anino zgodbo približati novim generacijam.

“Bojim se, da se približuje čas, ko več ne bo preživelih, ki bi lahko pripovedovali svoje zgodbe,” Folmanove besede povzema agencija. “Obstaja resna grožnja, da se stvari, ki se jih moramo naučiti iz tega, ne bo možno naučiti, če zanje ne bomo našli novega jezika,” je dodal.

Risoroman na 160 straneh je skrajšana verzija originala. Po Folmanovih besedah bi za prenos celote v risoroman potrebovali več kot 3500 strani. Dodal je, da sta se s Polonskyjem trudila ohraniti Anin jedek smisel za humor in njen sarkazem.

Polonsky je povedal, da je v Aninem dnevniku veliko humorja. “Je čudovito delo čudovite osebe in najbolje, kar lahko narediva je, da nadaljujva v tem duhu in ga obravnavava kot umetniško delo,” je dodal.

STA

Mogoče vas bo zanimalo

Pranje iranskega denarja v NLB! Napačna računica Roka Praprotnika
News
1 Ogledov
News
1 Ogledov

Pranje iranskega denarja v NLB! Napačna računica Roka Praprotnika

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 11:12

PRANJE IRANSKEGA DENARJA V NLB SE SELI TUDI NA EVROPSKI PARKET, NERVOZA V BANKI IN V PREDSEDNIŠKIH DVORIH. LJUBLJANA . Te dni je spletni portal Euroactiv, ki…

VIDEO: Oboževal ga je cel Balkan, po tragični smrti nima niti nagrobne plošče
Rumeno
4 Ogledov
Rumeno
4 Ogledov

VIDEO: Oboževal ga je cel Balkan, po tragični smrti nima niti nagrobne plošče

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 10:22

Mineva natanko deset let, odkar je prometna nesreča na hrvaški avtocesti terjala življenje mladega Tošeta Proeskega, obetavnega makedonskega pevca, ki si je utiral pot na mednarodno glasbeno sceno. Glasbenik…

Priletel v stanovanjsko hiši, umrl na kraju nesreče
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Priletel v stanovanjsko hiši, umrl na kraju nesreče

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 9:25

ŠMARJE PRI JELŠAH - V prometni nesreči v Grličah v Občini Šmarje pri Jelšah je včeraj okoli 16.30 umrl 55-letni motorist. Moški naj bi prehiteval tovorno vozilo…

Več iz te kategorije