0 Deljenj 913 Ogledov

Potres v Mehiki zahteval najmanj 226 življenj, mrtvih kar 20 otrok, številni pogrešani

20. September, 2017 8:47
913 Ogledov
Foto: epa

Reševalci skušajo najti preživele po potresu z magnitudo 7,1, ki je v torek prizadel osrednjo Mehiko. Po uradnih podatkih je zahteval najmanj 226 življenj, med njimi najmanj 20 otrok, ki so umrli ob podrtju osnovne šole v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Civilna zaščita je sporočila, da je v mehiški prestolnici umrlo okoli 117 ljudi, v zvezni državi Morelos najmanj 55, 39 v državi Puebla, 12 v državi Mexico ter tri osebe v Guerreru, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je ukazal, da z namestitvijo generatorjev pomagajo reševalcem pri iskanju morebitnih preživelih pod ruševinami tudi ponoči. Več visokih poslopij v prestolnici se je namreč v potresu zrušilo.

Povedal je še, da je v zrušenju osnovne šole v prestolnici umrlo več kot 20 otrok, 30 pa jih še pogrešajo, poroča britanski BBC. Vladni predstavnik pa je povedal, da je umrlo najmanj 21 otrok in štirje odrasli.

V potresu, ki je državo prizadel slaba dva tedna po potresu z magnitudo 8,1 na jugu države, je brez elektrike ostalo okoli 3,8 milijona ljudi, je sporočilo podjetje CFE.

Po potresu z magnitudo 7,1 je mehiška seizmološka agencija zabeležila 11 popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši magnitudo 4.0, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potres z magnitudo 7,1 je tla stresel v torek kmalu po 13. uri po krajevnem oziroma 20. uri po srednjeevropskem času. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov zahodno od mesta Chiautla de Tapia v mehiški provinci Puebla blizu prestolnice na globini 51 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Tla so se sicer stresla prav na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo. To je bil tudi najhujši potres v Mehiki, veliko škodo pa je povzročil tudi v prestolnici.

STA

Več iz te kategorije