Obstaja dober razlog, zakaj vam je mama težila, da pojejte ves brokoli s krožnika.
Zagotovo že veste, da ima brokoli stalno mesto med zelenjavnimi jedi za zdravo prehrano No, ta križna zelenjava vam lahko zagotovi še veliko boljše zdravstvene učinke, če jo pripravite na ustrezen način (daleč najbolje, ga je skuhati na pari). Get
Pri Good Housekeeping so našteli vse dobre in hranljive lastnosti brokolija, zato le posezite po številnih receptih za okusno večerjo s to plemenito rastlino.
1 skodelica brokolija vsebuje:
20 kalorij
3,6 g ogljikovih hidratov (1% priporočenega dnevnega vnosa)
2,1 g proteinov (4% PDV)
2130 enot vitamina A (43% PDV)
.113 mg vitamina B6 (6% PDV)
66,2 mg vitamina C (110% PDV)
34 mg kalcija (3% PDV)
.62 mg železa (3% PDV)
17,75 mg magnezija (4% PDV)
46,86 mg fosforja (5% PDV)
23,75 mg kalija (5% PDV)
Koristne lastnosti brokolija
Zelenjava, kot je brokoli iz rastlinskega rodu Brassica, vsebuje ogromno zdravilnih učinkovin in močnih fitokemikalij. Ta hranila prispevajo k:
Zaščiti pred poškodbami celic: Brokoli vsebuje glukozinolate in vitamin C, za katere se je izkazalo, da se učinkovito borijo proti oksidativnemu stresu.
Izboljšanju stanje sladkorja v krvi: Brokoli vsebuje sulfurofan, ki lahko zavira nastajanje glukoze in pomaga pri težavah s sladkorno boleznijo.
Zmanjšanju tveganje za nastanek raka: diete, bogate z vnosom križnic, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka v številnih tkivih, kot so pljuča, mehur in prostata.
Zmanjšanemu holesterolu: Je poln topnih vlaknin, ki nase vežejo holesterol in ga odplaknejo iz našega telesa.
Zmanjšanju alergičnih reakcij in vnetij: Je bogat z maščobnimi kislinami Omega 3, ki imajo protivnetne lastnosti in krepijo srce.
Zdaj, ko poznate osnove, si preberite še, kako je to zelenjavo najbolje pripraviti, da bi dobili čimveč antioksidantov in vitaminov.
Je brokolijeva glava res boljša od stebla?
Razen tega, da so bogati z vlakninami in so bolj aromatični, vsebujejo vrhovi brokolija več hranil v primerjavi s steblom. Študija je pokazala, da imajo semena in glava brokolija tudi bistveno višji delež bioaktivnih spojin v primerjavi s steblom, zagotavljajo dva do trikrat več zdravju koristnih glukozinolatov in približno dvakrat več polifenolov. Kljub temu stebla ne zavrzite, saj boste tako zavrgli skoraj polovico brokolija. Razsekajte ga in in ga spražite v voku ali primešajte k rižu!
Ali lahko jem surov brokoli? Kako naj ga pripravim?
Ta zelenjava je najboljša surova ali kuhana na pari. Kuhan brokoli ohrani le 40% vsebnosti fenola v primerjavi s surovo rastlino. Poskusite vmešati nežne brokolijeve vrhove v svojo solate, ali pa jih pripravite na pari, rahlo poškropljene z oljčnim oljem. Vitamin C in glukozinolati v brokoliju so topni v vodi, zato jih bo v kuhanem brokoliju bistveno manj. Če želite ohraniti vsebnost vitamina C, hranite brokoli v hladilniku.