0 Deljenj 1711 Ogledov

Nenadno prenehanje z vadbo pripelje do depresije

23. March, 2018 21:00
1711 Ogledov

Nove raziskave so pokazale, da nenadno prenehanje vadbe lahko pripelje do povečanih simptomov depresije. Julie Morgan iz Univerze Adelaide iz Avstralije je združila sedem različnih raziskav, ki so preučevale učinke nenadnega prenehanja z redno vadbeno rutino.

Depresija se pojavi zelo kmalu po prenehanju

V raziskave so vključili 152 odraslih, ki so vadili vsaj trikrat na teden, najmanj 30 minut v treh mesecih. V svojem delu, ki ga je objavila v Journal of Affective Disorders, je odkrila, kako v nekaterih primerih prenehanje vadbe prinese povečane simptome depresije – že vsega tri dni po prenehanju. Drugi ljudje so te simptome doživeli teden ali dva po prekinitvi. Zanimivo je, da so ženske doživele več simptomov depresije kot moški piše Metro.

Izkušeni raziskovalec na oddelku za psihiatrijo Bernhard Baune je dejal, da so se simptomi depresij pojavili ločeno od tipičnih bioloških markerjev, vendar so potrdili potrebo po nadaljnjih raziskavah na tem področju. »To kaže na neke vrste nov učinek v teh primerih, čeprav je treba rezultate upoštevati z mero previdnosti, saj smo testirali res majhno skupino. Za zdaj je pomembno le to, da ljudje razumejo morebitni vpliv na duševno zdravje, če nenadoma prekinejo z redno vadbo,« je zaključil profesor Baune.

 

 

Več iz te kategorije