0 Deljenj 5294 Ogledov
iStock

Trije recepti za hiter in okusen zajtrk z jajci

20. May, 2018 9:12
5294 Ogledov

Jajca so zelo priljubljena živila. K temu prispevata predvsem njihova bogata hranilna vrednost in dejstvo, da so zelo preprosta za pripravo.

Jajca vsebujejo nekatere od esencialnih aminokislin, ki jih telo ne zmore ustvariti samo, ampak jih mora dobiti s hrano.  Ob tem delujejo tudi protimikrobno, v njih pa najdete še številne v maščobah topne vitamine A, D, E in vitamine skupine B. To pa še ni vse, v jajcih je veliko rudnin, kot so fosfor, kalcij, železo, žveplo, jod, selen in cink. Večino jih potrebujete za izboljšan imunski sistem, močne kosti, zdrave lase in borbo proti številnim boleznim. Odkar so ovrgli mit o holesterolskih bombah in povezavo jajc z nastankom srčnožilnih bolezni, so jajca postala pravo superživilo. Kljub temu z njimi ne pretiravajte, sploh če imate preveč holesterola. Načeloma pa velja, da si lahko jajce ali dve privoščite vsak dan.

Čeprav je nedelja, si boste najbrž želeli preizkusiti kakšnega od hitrih receptov, s katerimi boste v le nekaj minutah prišli do zdravega in nadvse okusnega zajtrka.

1. Sendvič z avokadom in jajci

Sestavine (za 2 – 3 osebe):

  • 4 kosi polnozrnatega kruha
  • 1 avokado
  • 4 jajca
  • peteršilj
  • malo ekstra deviškega olivnega olja
  • en strok česna (lahko v prahu)
  • sol, poper

Priprava:

  1. Avokado in olje dobro premešajte in pretlačite, dodajte na drobno nasekan peteršilj in česen ter vse skupaj začinite s soljo in poprom (nekateri dodajo še kapljico limonovega soka, da namaz ne bi potemnel).
  2. Na ponvi specite jajce, kot vam je všeč (na oko, ali po obeh straneh).
  3. Na vsak kos kruha namažite avokadov namaz in čez položite jajce.

2. Kvinoja s špinačo in z jajcem

Sestavine za 4 osebe

  • 3 lončki kuhane kvinoje
  • češnjevi paradižniki
  • začimbe po okusu (izbirajte med česnom, origanom, baziliko, peteršiljem…)
  • 3 lončki sveže špinače
  • sol, poper
  • 4 jajca

Priprava:

  1. Kvinojo skuhajte po receptu in narežite češnjeve paradižnike na polovičke.
  2. Vse skupaj zmešajte, začinite ter razporedite v štiri sklede, ob strani obložite s svežo špinačo.
  3. Specite jajca na oko in na vsako porcijo položite svoje jajce.
  4. Začinite s poprom.

3. Umešana jajca

Najpreprostejši recept, ki bo uspel tudi popolnim kuharskim začetnikom.

Sestavine:

  • 2 jajci na osebo
  • maslo
  • sol, poper
  • dodatki po želji (ocvrta ali popečena slanina, paradižnik, peteršilj, šparglji, nekaj koščkov sira)

Postopek

  1. Če ste se odločili za dodatke, najprej na koščku masla prepražite izbrane dodatke (izjemno okusna bo popečena slanina ali panceta: segrejte pečico na 200 stopinj, na pladenj po papirju za peko razporedite kose izbrane mesnine in jo pecite od 10 do 15 minut; za uporaba z umešanimi jajci jo lahko z nožem razsekate na koščke).
  2. Ko so dodatki pripravljeni, jih začinite in vse skupaj zalijte z jajci. Pecite na nizkem do srednje močnem ognju in počasi mešajte (nekateri jajca zmešajo že prej v skledi, vendar bodo jajca okusnejša, če jih boste počasi umešali kar v ponvi).

 

Več iz te kategorije