0 Deljenj 2091 Ogledov
iStock

Sojino olje spodbuja debelost bolj od sladkorja

9. May, 2018 20:05
2091 Ogledov

Sladkor in maščobe že štejejo med najbolj nezdrava živila. Vendar znanstveniki opozarjajo, da obstaja še nekaj slabšega – sojino olje.

Sestavina številnih živil

Gre za najbolj pogosto uporabljeno rastlinsko olje, saj naj bi količine sojinega olje dosegale polovico vseh rastlinskih olj, ki jih na svetu proizvedemo. Čeprav morda doma v omarici nimate stekleničke s tem oljem, ga boste pa skoraj zagotovo našli v različnih predpripravljenih jedeh, med živili v pločevinkah in podobnem.

Dolgo časa so verjeli, da je sojino olje pravzaprav zelo zdrava izbira. Pred kratkim pa so v znanstveni reviji PLOS One objavili na vrsto razlogov, zakaj lahko ima tta priljubljena sestavina pri kuhanju zelo resne posledice za zdravje posameznika, pravzaprav naj bi bila hujša od sladkorja.

Med preiskavo različnih prehranjevalnih navad so raziskovalci Univerze v Kaliforniji opravili test na laboratorijskih miših. Dali so jim hrano s 40 odstotkov maščobe, kar je podobno kot se sicer prehranjuje večina Američanov.

Maščobe ali sladkor?

Ena skupina je dobivala hrano z nasičenimi maščobami, v glavnem iz kokosovega olja, druga pa je uživala živila na osnovi nenasičenih maščob iz sojinega olja, ki so ga dodali kokosovemu olju. Hrana druge skupine je vsebovala enako količino nenasičenih maščob, kot jih konzumira povprečen Američan.

V sklopu dodatnih dve prehranskih načrtov so raziskovalci dali mišim še dve različici hrane, bogate z maščobami, ki so ji dodali fruktozo, torej sladkorja, ki ga vsebuje sadje in med.

Živila vseh štirih različic obrokov so vsebovala enako število kalorij, zato so znanstveniki lahko ocenili dejanski učinek različnih vrst olja in fruktoze na mišji organizem.

Rezultati raziskave so vse zelo presenetili

Pričakovali so, da bodo miši, ki so jedle fruktozno maščobo, pridobile največ težo in razvile najmočnejšo odpornost proti inzulinu. No, rezultati so jih presenetili.

Največ teže je dobila skupina miši, ki so jedle sojino olje, in sicer za 9 odstotkov več od miši, ki jedo maščobo s fruktozo in kar za kot 25 odstotkov več od miši, ki so jedle zgolj kokosovo maščobo.

Pri miših, ki so uživale sojino olje, so opazili zamaščena jetra in povečano odpornost proti inzulinu. Vodja raziskave Poonamjot Deol je priznal, da so ga skupaj s kolegi rezultati presenetili, “še posebej zaradi vsakodnevnih opozoril o potencialni negativni vlogi sladkorja v vseobsegajoči epidemiji debelosti”.

Avstralska nutricionistka Lynda Cohen je za Femail povedala, da je pridelava sojinega olja bistveno cenejša od ostalih, zato je proizvodnja tako velika in ga uporabljajo v tako razširjenem spektru živil.

Kadarkoli je na izdelku označeno, da vsebuje “rastlinska olja”, gre večinoma za sojino olje. Cohenova dodaja, da se človeški jetrni geni obnašajo podobno kot geni pri miših, kar pomeni, da lahko rezultate študije prenesemo tudi na ljudi.

Več iz te kategorije