0 Deljenj 3397 Ogledov
iStock

Pet jedi, ki jih nikoli ne smete pogreti v mikrovalovni pečici

18. March, 2018 8:54
3397 Ogledov

S pojavom mikrovalovnih pečic se je zdelo, da smo dobili ultimativen pripomoček, ki bo za vedno spremenil način kuhanja. Pogrevanje različnih jedi je bilo preprosto in varno, primerno je bilo tudi za otroke. Kasneje so se začela pojavljati nekatera varnostna opozorila, ki so uporabo mikrovalovne pečice odsvetovala.

Mikrovalovna pečica namreč deluje na način, da spreminjajo električno polje posameznih molekul v hrani, ki se zato začenjajo vrteti, s čimer se poviša temperatura hrane. Vpliva teh reakcij na sestavino hrane pa še ne poznamo dovolj, kar je bilo dovolj za različna svarila. Temeljni dvomi naj bi izvirali iz dejstva, da telo zaradi spremembe sestave hrane ne bo zmoglo več prepoznati nekaterih živil, zato naj bi bilo uživanje hrane iz mikrovalovne pečice rakotvorno. Teh trditev sicer še niso dovolj raziskali, zato je uporaba tega pripomočka odvisna predvsem od vaše presoje.

Če pečico vendarle uporabljate, se na vsak način izognite segrevanju oziroma pripravi naslednjih jedi.

Trda kuhana jajca
Olupljena ali neolupljena. Ko se jajca kuhajo v mikrovalovni pečici, bo vlaga v notranjosti jajce prešla v paro. Podobno kot v ekonom loncu se bo zaradi tega močno zvišal pritisk in jajce lahko eksplodira. Še huje se vam lahko zgodi, če jajce v pečici ne poči, ampak se to zgodi če ga držite v roki ali ugriznete vanj, kar vam bo povzročilo močne opekline.

Materino mleko
Mnoge matere zamrznejo in shranjujejo svoje materino mleko za poznejšo uporabo. To je povsem OK, dokler ga ne segrejete v mikrovalovni pečici. Segrevanje v mikrovalovni pečici lahko neenakomerno segrejejo steklenico, kar ustvarja “vroče točke”, ki lahko močno zažgejo usta in grlo otroka. Težava je tudi v tem, da je steklenička na otip še hladna, mleko notri pa skoraj vrelo. Vsekakor odsvetujejo tudi uporabo plastičnih steklenic, ker to povišuje tveganje za rakava obolenja. Če si želite pomagati  mikrovalovno pečico, boste to najbolje storili tako, da v njej segrejete vodo, v katero nato postavite stekleničko z mlekom za odtajanje.

Predelano meso
Predelano meso pogosto vsebuje kemikalije in konzervanse, ki podaljšujejo rok trajanja. Žal bodo te sestavine po obdelavi v mikrovalovni pečici še slabše za vase zdravje. Raziskave kažejo, da se v tem primeru zgodijo kemične reakcije, v katerih pride do oksidacije holesterola, ki ga povezujejo s srčnimi obolenji.

Riž
Tudi riž lahko včasih povzroči zastrupitev s hrano, saj v njem najdete zelo odporne bakterije Bacillus cereus. Toplota bo bakterija ubila, vendar so lahko proizvedla strupene spore, ki so presenetljivo odporne. Številne študije potrjujejo, da so se spore v rižu, ki ste ga segreli v mikrovalovni pečici, namnožile in lahko povzročijo zastrupitev. Bodisi v obliki driske ali slabost z bruhanjem. Za varno uživanje riža ga je treba dobro prevreti v vodi.

Piščanec
Ker mikrovalovna pečica segreva jedi od znotraj, obstaja višja verjetnost da vročina ne bo uničila bakterij, ki so naselijo na površini hrane. Piščanci so pogosteje kontaminirani s salmonelo, zato jih je treba temeljito termično obdelati, preden jih uživate. Ker mikrovalovne pečice ne kuhajo enakomerno, se lahko zgodi, da bodo nekatere bakterije preživele.

 

Več iz te kategorije