0 Deljenj 4087 Ogledov
iStock

Pametna ura za vašega malčka? Raje ne!

2. November, 2017 22:50
4087 Ogledov

Norveški svet za zaščito potrošnikov je testiral nekaj pametnih ur za otroke, ki postajajo tudi v našem delu sveta vse bolj zaželene. Ugotavljajo, da te igrače niso tako koristne, kot se vam morda zdi.

Varnostni testi so namreč pokazali, da lahko zlonamerni hekerji zelo preprosto vdrejo v sisteme teh ur. Varnostne luknje na GPS sistemih v povezavi s SIM kartico omogočajo oddaljen dostop do pametnih ur. Tako lahko hekerji zlahka dobijo podatke o lokacijah vašega otroka, lahko jim sledijo, prisluškujejo oziroma vam celo pošiljajo lažne informacije o lokaciji otroka.

Oddaljen dostop s pomočjo poslanega SMS

Napad je sila preprost, saj lahko zlonamerno kodo na telefon pošljejo že s pomočjo poslanega SMS, kjer z nadaljnjim klikanjem otrok nezavedno na uro shrani še dodaten program z upravljanje oddaljenega dostopa. Nekatere od ur so opremljene tudi s posebnim SOS gumbom, ki naj bi ga otroci pritisnili, ko so v nevarnosti. No, Norvežani ugotavljajo, da je tudi tega možno preprosto onesposobiti ali pa uro preprogramirajo tako, da pritisk na gumb kliče neko drugo številko.

Finn Myrstad, direktor za digitalne politike pri Norveškem svetu za zaščito potrošnikov, je ob tem povedal: »Zadeva je izjemno resna, saj gre za produkte, ki naj bi otrokom zagotavljali višjo stopnjo varnosti, vendar jih zaradi varnostnih težav in slabo delujočih funkcionalnosti izpostavijo še višjim tveganjem. Uvozniki in prodajalci morajo vedeti, kaj prodajajo. Te ure ne sodijo niti na trgovinske police, kaj šele na otrokovo zapestje.«

Nekateri proizvajalci so se že odzvali, da so del varnostnih pomanjkljivosti uspešno odpravili. Vendar še niso odpravili vseh, zato vam do nadaljnjega vendarle nakupe teh ur odsvetujemo. »Spet se dogaja, da proizvajalci izdelkov, ki temeljijo na internetnih tehnologijah, pozabljajo na osnovno regulativo varstva osebnih podatkov ter na osnovne standarde varnosti. Tako proizvajalci kot regulatorji so odgovorni, da potrošniki niso izpostavljeni tveganjem,« je še dodal Myrstadt.

 

Več iz te kategorije