MAKOVA TORTA
SESTAVINE
150 g masla
70 g sladkorja v prahu
4 rumenjaki
4 beljaki
80 g drobnega kristalnega sladkorja
50 g gladke moke
170 g zmletega maka
50 g koruznega škroba
60 ml mleka
1 naribano jabolko (zlati delišes ali idared)
ščepec soli
1 zavitek vaniljevega sladkorja
nastrgana lupina neškropljene limone
sladkor za posip ali malinova marmelada za premaz
fondant* za glaziranje
PRIPRAVA
Maslo penasto stepemo s sladkorjem v prahu, soljo, vaniljevim sladkorjem in limonino lupino. Postopoma dodajamo rumenjake. Umešamo mak in jabolko. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v sneg. Skupaj s škrobom presejano moko in sneg ter mleko izmenično umešavamo v maso. Nato jo vlijemo v namaščen in pomokan model ter pečemo v ogreti pečici od 40 do 45 minut pri temperaturi 180 0C. Torto posujemo s sladkorjem ali jo premažemo z malinovo marmelado in glaziramo s fondantom.
* fondant: fino kristalizirana hladna zmes sladkorja, vode in glukoznega sirupa, vsebuje od 11 do 15 % vode, je bele barve.
Recept iz knjige:
Sladke skrivnosti hotela Sacher (300 zapeljivih receptov)
Založba Pivec
Knjigo lahko naročite tukaj.