AJDOVE PALAČINKE (ruski recept)
SESTAVINE
25 dag bele moke
13 dag ajdove moke
12 dag masla
2,5 dl mleka
2 jajci
sol
ščepec sladkorja
za oreh kvasa
PRIPRAVA
Obe vrsti moke zmešamo. Prilivamo mlačno mleko, v katerega smo vmešali zdrobljen kvas; dodamo rumenjake, raztopljeno maslo, sladkor in sol. Iz beljakov stepemo trg sneg in ga vmešamo v testo. Testo naj počiva nekaj ur ali celo čez noč (posoda naj bo dovolj velika, ker bo testo vzhajalo), nato pa iz njega spečemo malce debelejše palačinke. Ko jih v ponvi obračamo, vsako poškropimo z raztopljenim maslom.
Palačinke ponudimo še vroče, ne da bi jih polnili ali zložili. Na mizo postavimo skledo s kislo smetano in sladkor. Tako si jih lahko vsak namaže sam. Sladkor lahko opustimo, palačinke pa namažemo s smetano in kaviarjem ali z raztopljenim maslom in kaviarjem.
Recept iz knjige:
Mozaik okusov mojstra Ivana Ivačiča
Založba Pivec
Knjigo lahko naročite tukaj.