PODMETENA KISLA REPA
SESTAVINE
75 dag kisle repe
pest domačih ocvirkov
jušna kocka
zvrhana jedilna žlica moke za
podmet
sol
maščoba za zabelo
PRIPRAVA
1
Repo kuhamo v loncu, vode pa prilijemo le toliko, da je pokrita. Če želimo bolj okusno repo, dodamo jušno kocko. Med kuhanjem dodamo pest domačih ocvirkov. Če niso dovolj mastni, repo zabelimo z mastjo. Repo zgostimo z žlico moke, ki smo jo zmešali z nekaj žlicami vode. Ko dobro prevre, jo dosolimo.
2
Podobno pripravimo tudi repo s kumino. Obarvamo jo lahko z žličko paradižnika ali žličko rdeče sladke paprike, zgostimo pa z nekaj žlicami prežganja. Če nimamo ocvirkov, dodamo malo čebule, zarumenjene na maščobi. Ocvirke nadomestimo z na kocke narezano in prepraženo slanino ali zaseko.
3
Če v repi kuhamo kos suhega mesa, repe ni treba zabeliti, pa tudi jušno kocko lahko opustimo. Ponekod je navada, da v času kolin skupaj z repo kuhajo svinjske kožice.
Izvrstno kuharsko knjigo MOZAIK OKUSOV MOJSTRA IVANA IVAČIČA lahko naročite tukaj.
(iz tiskane izdaje Škandal24)