SADNI RIŽ
SESTAVINE
15 dag riža
10 dag sladkorja
5 dl mleka
ščepec soli
2,5 dl sladke smetane
vanilijev sladkor
nekaj žlic maraskina
2 dag želatine
skodelica kuhanega sadja
PRIPRAVA
1
Riž preberemo, operemo, poparimo z vrelo vodo, odcedimo, nato pa ga v vrelem mleku, ki smo mu dodali ščepec soli, počasi skuhamo. Primešamo sladkor in vanilijev sladkor in ohladimo.
2
Želatino namočimo v vodi, nato pa jo raztopimo v dveh žlicah mleka in dodamo rižu. Vse skupaj na hladnem mešamo. Ko se riž ohladi, ne pa še strdi, dodamo stepeno in malo osladkano smetano. Primešamo še na kocke narezano sadje, ki smo ga prej polili z maraskinom.
3
Gladko zmešamo in maso razdelimo v skodelice, tanko namazane z oljem, da sadni riž pozneje lahko zvrnemo iz njih; če uporabimo kozarce, jih ni treba namazati. Riž okrasimo s stepeno sladko smetano.
Izvrstno kuharsko knjigo MOZAIK OKUSOV MOJSTRA IVANA IVAČIČA lahko naročite tukaj.
(iz tiskane izdaje Škandal24)