0 Deljenj 1003 Ogledov
iStock

Katere hrane ne bi smeli hraniti v hladilniku?

15. April, 2018 11:01
1003 Ogledov

Najbrž ste prepričani, da bodo vsa živila ostala sveža nekoliko dlje, če jih hranite v hladilniku. Vendar to vedno ne drži. Hlajenje resda upočasni rast bakterij, vendar ali bosta hlajenje in vlaga v hladilniku mnogim živilom spremenila okus in njihovo sestavo? S pomočjo portala Cheapism naštevamo nekatere med njimi.

Kava
Kavna zrne, cela ali mleta, shranjujte v neprodušnih posodah, ki jih zaščitite pred svetlobo, toploto in vlago. Zrna lahko sicer za kak mesec tudi zamrznete. Če boste kavo shranjevali v hladilniku bo nihanje temperature v vrečki ustvarilo vlago, spremenilo strukturo kave in njen okus.

Paradižnik
Obstaja veliko razprav o tem, kje je najbolj hraniti paradižnik. Nasprotniki hlajenja pravijo, da hlad spremeni teksturo in poslabša aromo tega sadeža (da, znanstveno gledano je paradižnik sadež, čeprav mu zaradi načina uporabe v kuhinji raje rečemo zelenjava). Vendar bo paradižnik na sobni temperaturi prehitro dozorel. Če imate v kuhinji okoli 20 stopinj, ga kljub temu raje hranite na pultu.

Maslo
Jutranje praskanje trdega masla pri zajtrku je eno najbolj neprijetnih opravil. Maslo je najbolje hraniti v neprodušni posodi na sobni temperaturi, če je pasterizirano, soljeno in ga tako hranite največ dva tedna.

Čebula
Shranjevanje čebule v hladilniku povzroča izgubo okusa, hkrati postane gumijasta. Čebulo boste najbolje hranili na hladnih, suhih mestih z dobrim prezračevanjem. Prav tako jih hranite proč od krompirja, ki sprošča vlago in pline, zaradi katerih se bo čebula pokvarila.

Česen
Česen v hladilniku pogosto postane plesniv in kašast. Tega sorodnika čebule shranjujete na odprtem pri sobni temperaturi. Celi stroki bodo ostali sveži tudi nekaj mesecev, vendar se bodo nato hitreje poslabšali.

Kumare
Raziskovalci na kalifornijski univerzi v Davisu priporočajo, da kumar ne hranite v hladilnikuk saj se na temperaturi pod 10 stopinj Celzija hitreje razgrajujejo. Če jih želite imeti kljub temu v hladilniku, jih zavijte v papirnate papirnate brisače v predalu za zelenjavo.

Banane
Banane so tropsko sadje, ki jih je najbolje hraniti pri sobnih temperaturah. V hladilniku ne bodo več zorele, vendar jih hlajenje lahko poškoduje in bananini olupki bodo počrneli. Če želite pospešiti njihovo zorenje, jih hranite v papirnati vrečki.

Avokado
To jagodičevje z enim semenom (da, avokado so tehnično jagode) je najbolje hraniti pri sobni temperaturi. Tudi v primeru avokada bo hlajenje upočasnilo oziroma ustavilo zorenje. Če je zrel, ga lahko v hladilnik nenarezanega postavite za nekaj dni.

Več iz te kategorije