0 Deljenj 2075 Ogledov
iStock

Lahko med seksom doživite zastoj srca?

16. November, 2017 22:00
2075 Ogledov

Znanstveniki z instituta Cedars-Sinai pravijo, da na sto srčnih zastojev enega povzroči seks. Čeprav je bila v sobi vsaj še ena oseba, se le pri približno tretjini žrtev zabeležili poskus oživljanja.

Seks je sicer že dolgo znan povzročitelj srčnih zastojev, ki zgolj v Ameriki zahtevajo približno 300.000 življenj letno. Pri institutu Cedars-Sinai so tako obdelali podatke več kot 4.500 primerov srčnih zastojev in ugotovili, da je pri 34 osebah do srčnega zastoja prišlo med spolnim odnosom ali v kmalu po njem.

Ekipe nujne pomoči namreč vedno zabeležijo tudi dogodke, ki so se zgodili ob nastopu kritičnega stanja in šele pred kratkim so se znanstveniki spomnili, da bi med podatki o srčnih kapeh lahko raziskali pogostost spolnih odnosov. Vodja raziskave, Dr. Sumeet Chugh, nas je z izjavo vse pomiril: »Ne gre za pogost pojav!«

 

Med drugim so v raziskavi odkrili nekaj zanimivih dejstev:

  • Ljudje, ki so doživeli srčen zastoj med spolnim odnosom so načeloma nekoliko mlajši od povprečne starosti vse žrtev srčne kapi.
  • Srčni zastoj med spolnim odnosom je nekoliko pogostejši pri temnopoltih ljudeh, ki so imeli že sicer diagnozo srčne bolezni.
  • Srčno kap med spolnostjo doživi 1 od 100 moških in ena od 1000 ženskih žrtev kapi.
  • 20 % ljudi, ki so doživeli srčni zastoj med seksom, je preživelo. Sicer srčno kap povprečno preživi le 12,9 % ljudi.

Raziskava je še pokazala na še eno zaskrbljujočo zanimivost. V primeru nenadnega zastoja srca o življenju in smrti odloča takojšnje nudenje prve pomoči prizadetemu. Čeprav je ena od prednosti srčnega zastoja med spolnim odnosom ta, da v težkih trenutkih človek ni sam, so ugotovili, da je druga oseba le v tretjini primerov dejansko tudi začela z oživljanjem.

Dr. Chugh zato poziva, da bi bilo treba več vlagati v izobraževanje ljudi, kako pravilno nuditi prvo pomoč. 

Več iz te kategorije