0 Deljenj 1328 Ogledov
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je po začetku migrantske krize prevzel večino poslov na ministrstvu, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je namreč zbolela.

SOSEDU SMC CVETI Z državnim poslom davčni dolžnik do milijonskih prihodnkov

16. November, 2017 19:12
1328 Ogledov

Ograja ob meji s Hrvaško je tema, okoli katere se vrti tudi letošnja predsedniška kampanja. Nihče več pa se ne sprašuje, kako je lahko milijonski državni posel dobilo podjetje brez zaposlenih, ki je imelo še 25. marca 2015 status davčnega dolžnika, novembra istega leta pa je dobilo še posel z notranjim ministrstvom, vreden zdaj že dobesedno milijone.

Pomembna dejstva, ki jih ne gre prezreti. Neznano podjetje Minis, pri katerem je vlada Mira Cerarja in predsednika stranke SMC naročila ograjo za mejo, je bilo v času, ko so dobili posel, sosed stranke SMC v Žalcu. Dobesedno, lokalni odbor SMC in Minis sta si delila isti naslov, pa ne v kaki stolpnici s stotinami pisarn, temveč v niti ne prav veliki podeželski poslovni zgradbi. V SMC pa so trdili, da jih sploh ne poznajo. Prvi posel je Minis dobil pri ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi ministrica, ki je družinsko najtesneje povezana z družino svojega predsednika, hči tožilske prijateljice njegove mame Vesna Györkös Žnidar. In to zgolj nekaj mesecev po tem, ko jim je Finančna uprava RS blokirala račun in jih razpela na pranger davčnih neplačnikov. Po postopku s pogajanji brez predhodne objave. »Dobra poslovna odločitev« Poslanka Alenka Bratušek trdi, da so bili dokumenti, na podlagi katerih je Minis dobil posel, prirejeni. In celo, da za največji del posla, ki ga je plačal Zavod RS za blagovne rezerve, sploh niso bili najcenejši ponudnik.

Na parlamentarni seji za javne finance, kjer so sicer z zaprtjem za javnost del podatkov o sumljivem poslu sosedov največje vladne stranke skrili, je bilo razkrito, da je v dokumentaciji manjkal en ponudnik. In celo, da so po zaključku postopka javnega naročila v zavodu za blagovne rezerve od tega ponudnika želeli dobiti ponudbo – in jo tudi dobili. Ponudbe, ki so jo sicer zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili, pa v dokumentaciji ni bilo. V Minisu, podjetju s 7500 evri osnovnega kapitala, so svoj sanjski posel z migrantsko krizo, ki so ga kot firma brez zaposlenih dobili pri vladi sosedov, pojasnili s stavkom: »Podjetje je v letu 2015 zaradi dobre poslovne odločitve dvignilo svoj promet in s tem tudi dobiček.« Pa še, da so zaradi tega zrasli v podjetje, ki danes zaposluje 20 ljudi.« Leto 2015 so končali z 917 tisoč evri čistih prihodkov od prodaje. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije je zavrnila navedbe, da v postopku preiskave niso bile odkrite nobene nepravilnosti.

Minis je davčni dolžnik. Nekaj mesecev pred poslom, ki mu je prinesel milijone, se je znašel na sramotilnem stebru Finančne uprave RS.

Prihodki podjetja Minis so v zadnjih dveh letih, odkar poslujejo z vlado svojih sosedov, poleteli v milijone.

Dva milijona v mesecu

Sanjsko nakazilo je Minis prejel leto po prvem poslu z državo, decembra 2016, ko jim je zavod za blagovne rezerve nakazal več kot dva milijona evrov. Lansko leto so sicer končali s šestimi milijoni prihodkov od prodaje in s pol milijona plusa. Neverjetno gibanje prihodkov sosedov vladajoče SMC v celoti objavljamo v grafiki. Po poslu z ograjo na meji so dobili tudi posel z Osnovno šolo Vinica, Splošno bolnišnico Celje in Zdravstvenim domom Velenje.

 

Več iz te kategorije