0 Deljenj 3292 Ogledov
iStock

Kitajci z laserskim orožjem nad vesoljske smeti

25. January, 2018 19:20
3292 Ogledov

Okrog našega planeta krožijo številne smeti, pravzaprav odsluženi kosi različne vesoljske opreme, ki ogrožajo številne satelite v skupni vrednosti nad 550 milijard evrov. Čeprav se sliši kot standarden scenarij iz znanstveno fantastičnega filma so, kitajski raziskovalci predlagali dokaj radikalno rešitev za odstranitev vse številčnejšega vesoljskega odpada.

V prispevku z naslovom Vpliv orbitalnih elementov vesoljske laserske postaje na odstranjevanje vesoljskih odpadkov so na Univerzi za letalske inženirje na Kitajskem opisali, da bi lahko kar s pomočjo vesoljskih laserjev razbijali večje kose odpadkov na manjše neškodljive dele.

170 milijonov kosov smeti, vsak je lahko smrtno nevaren

Druge predlagane metode za čiščenje majhnih vesoljskih odpadkov vključujejo velike mreže, v katere bi ujeli in zbirali odpadke, ter magneti, s katerimi bi odpadke odstranjevali iz orbite. Kitajski znanstveniki so izvedli tudi simulacijo laserske postaje in ugotovili, da bi bila to kar učinkovita metoda za čiščenje. »[Simulacija] zagotavlja teoretično osnovo za uporabo laserske postaje na osnovi vesolja in uporabo laserskih vesoljskih naprav,« so zapisali v raziskavi.

Vprašanje vesoljskih odpadkov že več let muči mednarodne vesoljske agencije, NASA tako razmišlja o različnih možnostih za njihovo sledenje, odkrivanje in odstranjevanje. Danes naj bi okrog zemlje krožilo več kot 170 milijonov različnih kosov, sledijo pa le približno 22.000 največjim. Vsak izmed njih predstavlja nevarnost za katerega koli od satelitov, ki krožijo po orbiti, hkrati pa so lahko smrtno nevarne za obiskovalce mednarodne vesoljske postaje. Največji onesnaževalci naj bi bili prav Kitajci; Kitajska naj bi tako zgolj z enim testiranjem uničevanja satelitov v letu 2007 ustvarila na tisoče kosov teh odpadkov.

Je čiščenje le izgovor za prevlado na Zemlji?

Seveda ob teh kitajskih idejah pridejo tudi strahovi. Izdelava in testiranje vesoljskega orožja je spodbudila ameriški generalštab, da je izdal naslednje opozorilo: »Supersila izdeluje vesoljsko orožje, s katerim bi lahko pomembneje vplivala na razmerje moči na Zemlji.« General John Hyten je marca za CNN povedal: »Izdelujejo in testirajo vesoljska orožja, ki jih lahko upravljajo z Zemlje, orožja za oviranje in laserska orožja. Tega niti ne skrivajo. To delajo, da izzovejo Združene države Amerike, da izzovejo naše zaveznike … Ne smemo dovoliti, da se to zgodi.«

 

Več iz te kategorije