0 Deljenj 982 Ogledov
iStock

Kako preživeti božične žure, ne da bi bili naslednji dan podobni »zombiju«?

18. December, 2017 20:35
982 Ogledov

Božični žuri so že v polnem zagonu in za njih je treba imeti dobro kondicijo. Spoznajte, kako ob obilju sladkarij obdržite zdravje in se izognete utrujenosti ter dodatnim kilogramom.

  1. Kratki popoldanski počitek

Nutricionistka Kim Pearson pojasnjuje: »Človek je pogosto lačen, če se ne naspi dovolj. Poveča se raven hormona grelin, ki vpliva na lakoto, in hkrati zmanjšuje raven hormona leptina, ki daje občutek sitosti.«

Če želite obdržati apetit pod nadzorom, si vsako popoldne vzamite čas za počitek.

  1. Pazljivo z omakami za prigrizke

Čeprav so videti res mamljivo, se na vsak način izgnite namakanju prigrizkov v skupno omako. Od Seinfelda naprej vemo, da nekateri ljudje, tako kot je v eni od epizod storil George Constanza, odgriznejo le kos čipsa, preostanek pa znova namočijo v omako. Fuj! Georga so obtožili, da je to tako, kot bi v omako pomočil usta. Dr. Robert Shmerling z Univerze Harvard pa opozarja, da se na tak način v omaki znajdejo številne bakterije in bolezni, kot so različne viroze in herpes.

  1. »Posončite se«

Zdaj je pravi čas za prehranski dodatek z vitaminom D. Pomaga kostem, hkrati pa dnevna doza pomaga ubraniti telo pred različnimi infekcijami dihalnih poti.

  1. Zamenjajte mehurčke

Namesto šampanjca ali drugih penečih vin se letos lotite desertnih vin. Mehurčki namreč pospešijo absorbcijo alkohola, zato boste nekoliko hitreje omotični. Desertna vina imajo nekoliko manj alkohola in kalorij, zato bodo koristnejša tudi za vašo postavo.

  1. Žvečilke namesto bureka

Po koncu zabave se vam bo zahotelo jesti mastni hrane, kot sta na primer burek ali cheeseburger. Ta željo bo nekoliko manjša, če boste žvečili žvečilke.

  1. Pojejte več vlaknin

Ljudje se po praznikih pogosto pritožujejo zaradi prebavnih motenj, kar ni nič čudnega ob večjih količinah težke in mastne hrane. Temu se boste izognili, če se boste tudi med prazniki prehranjevali kot običajno oziroma boste v prehrano vključili več vlaknin. Tudi če boste v telo vnesli več manj kakovostne hrane, se je boste z ustreznim dodajanjem vlaknin hitreje znebili in olajšali delo vaši prebavi.

  1. Treba se je spotiti

Če želite med prazniki ostati v formi, zadostujejo že štiri minute intenzivnega treninga, da bo telo lažje izločilo toksine, ki ste si jih nabrali med zabavami, svetuje vaditeljica fitnessa Lucy Wyndham-Read. Začnite s skoki na mestu ali tecite po stopnicah, da boste pospešili srčni utrip za približno dvajset sekund. Nato deset sekund počivajte in vajo ponovite približno 8-10 krat.

  1. Stran od sira

Praznična ponudba različnih sirov je lahko prava poezija za naše brbončice. Vendar se jim morate izogniti, če trpite za prhljajem. Če vas pestijo tegobe temena, se je poleg sira treba izogniti še vinu.

Več iz te kategorije