0 Deljenj 2423 Ogledov
Po oceni Managerja drugi najbogatejši Slovenec Sandi Češko biznisira s Cipra, premier Miro Cerar mu predava, Danica Purg pa dela izgubo. FOTO: STA

IZ TISKANE IZDAJE: ČEŠKO BIZNISIRA, CERAR PREDAVA Najdražja poslovna šola posluje v rdečem že sedem let

18. December, 2017 17:08
2423 Ogledov

IEDC – poslovna šola Bled, ki študentom prodaja »znanje« po najbolj zasoljenih šolninah v Sloveniji, je poslovno leto s pozitivnim poslovnim izidom nazadnje končala leta 2009, ko so prikazali 1600 evrov plusa. Poslovna šola, ki jo vodi Danica Purg, zadnjih šest let tolče poslovno izgubo. Čeprav njeno delo nadzorujejo denimo menedžer leta 2017 Janez Škrabec, ki milijone nakazuje na Ciper, po Managerjevi lestvici drugi najbogatejši Slovenec Sandi Češko, oba sta tudi v upravnem odboru Foruma 21, predsednik uprave Gorenja Franc Bobinac in nesojeni predsednik vlade, danes upokojenec Peter Kraljič, ki je Alenki Bratušek poslal SMS s čestitko – še preden je postala premierka.

Preden pogledamo v rdeče številke poslovanja blejske šole, velja pogledati v cenik, po katerem poslovna šola ponuja svoje »znanje«, objavljen na njihovi spletni strani. Za enoleten program šolnina znaša 23 tisoč evrov, za dvoleten 28 tisoč evrov, za trileten pa 32 tisoč evrov. Program imenujejo Executive MBA.

Največji lastnik s Cipra

Lastniška struktura poslovne šole s šepavim poslovanjem, kjer je v sredo nastopal tudi predsednik vlade Miro Cerar, je izjemno pester preplet državnih podjetij in podjetij iz držav, ki jih slovenski sistem prepoznava kot davčne oaze. Vse objavljene podatke smo zajeli iz Bisnodovega spletnega servisa Gvin, kjer navajajo, da gre za mešani kapital, države njegovega izvora pa so navedene po abecednem vrstnem redu: Avstrija, Ciper, Slovenija. Graf prikazuje deset tistih, ki lastniško obvladujejo večino. Največji lastnik je Češkovo ciprsko podjetje Kanatol Holdings Limited, ki ga obširneje analiziramo v temi na naslednjih straneh. Več kot desetodstotni lastnik šole je tudi državni telekomunikacijski operater Telekom Slovenije, skoraj desetodstotni pa Škrabčev Riko Invest, katerega 48,68-odstotni lastnik je Indtrade Establishment iz Lihtenštajna. Nekaj več kot šest odstotkov imajo nepremičninska družba BFDG7 v lastni nemškega Taxgroup GMBH (vodi jo Klemen Šešok, tudi eden od nadzornikov šole) državna Luka Koper in farmacevt Krka. Triodstotni delež ima Comtrade, katerega resnični lastnik se po oceni poznavalcev skriva na Nizozemskem, saj je formalni lastnik družbe Comtrade Group B. V., slednje pa je oznaka za nizozemska podjetja, katerih lastništvo je vse prej kot lahko odkriti.

Med manjšinskimi lastniki šole je nekaj zanimivih zlasti med tistimi, ki imajo eno do dvoodstoten lastniški delež. Taki so državna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica skupaj s podjetji, ki se jih je prijelo ime »tajkunska«: Istrabenz, Merkur v stečaju in Perutnina Ptuj.

Poslovna šola v minusu

Kljub imidžu, ki ga poskuša ustvarjati poslovna šola, na kateri predava tudi predsednik vlade Miro Cerar, nenavadni lastniški strukturi šole in zvenečim nazivom, ki jih lahko pridobijo študentje, ki za program, po katerem postanejo

Executive MBA, pa je vpogled v poslovanje šole precej manj bleščeč. Že sedem let je rdeč. Od leta 2010 šola poslovno leto končuje v minusu. Natančnejše številke prikazuje tabela, iz katere lahko razberemo, da so kljub visoki šolnini v najslabšem letu, 2011, poslovno leto končali s skoraj pol milijona evrov v minusu.

Nadzorniki upokojeni politiki

Poleg predstavnikov največjih lastnikov, Kučanovih forumašev Sandija Češka in Janeza Škrabca ter Klemna Šešoka in leta 1939 rojenega Petra Kraljiča, sedijo v nadzornem svetu šole še član uprave Luke Koper Andraž Novak, Derek Francis Abell, Domagoj Gorički, 76-letni bivši avstrijski politik Erhard Busek, član uprave Telekoma Ranko Jelača in upokojeni italijanski politik Riccardo Illy.

Danes sami moški, do leta 2003 pa je bila nadzornica tudi šefica Probanke Romana Pajenk, ki se danes zagovarja na sodišču, saj jo specializirano državno tožilstvo bremeni poslovne goljufije za dejanja v Probanki, in Tatjana Fink, ki je trebanjsko podjetje Trimo peljala v prezadolženost, tega pa so ga pred insolventnostjo (in notranjim odkupom Finkove) rešile banke.

IZ TISKANE IZDAJE ŠKANDAL24

Več iz te kategorije